Circulair Herwaarderen

Leidse Dekenfabriek blaast wolindustrie nieuw leven in

Jaarlijks verdwijnt in Nederland ongeveer 18 miljoen kilo schapenwol in de vuilverbranding. Een doorn in het oog van Stephan van Plateringen en Natasja Marchese. Het tweetal gaat er dekens van maken en heeft daarvoor de subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente ontvangen. Ze hebben onderdak gevonden bij Stichting de Leidse Deken, een ambachtelijke werkplaats die de geschiedenis van de Leidse textielindustrie levend houdt.

De textielindustrie bepaalde eeuwenlang het gezicht van de stad. Bijna iedere Leidenaar werkte er. De laatste fabriek verdween in 1986. De kennis over het productieproces is toen vrijwel verloren gegaan.

De subsidie hebben Stephan en Natasja gebruikt om deze kennis weer boven tafel te krijgen en eerste stappen te zetten naar een Leidse Deken. Dit doen ze door bij Stichting De Leidse Deken te leren hoe het moet en wat er allemaal bij komt kijken. En dat te vertalen naar machinaal werk. “Met die kennis willen we een commerciële dekenfabriek openen, de Leidse Dekenfabriek, waarin we Nederlands schapenwol gebruiken. We vinden het proces als het ware opnieuw uit.”

In het pand aan het Papegaaisbolwerk wordt handmatig gesponnen en geverfd en worden op kleine schaal dekens gemaakt. De wol is voornamelijk afkomstig van Leidse schapen. Natasja: “Hier leren we het vak. Nog dit jaar gaan we zelf aan de slag. Daarbij willen wij zoveel mogelijk gebruik maken van wol uit de regio en van natuurlijke verfstoffen.”

Kwaliteit

Op dit moment wordt er vrijwel geen Nederlandse wol gebruikt in de textielindustrie. Stephan: “De kwaliteit van deze wol is namelijk minder dan in andere landen. Schapen worden vooral gefokt voor hun vlees en krijgen minder goede voeding. Hun vacht heeft daardoor niet dezelfde kwaliteit als vroeger.” Natasja: “Door wol van de boeren te kopen, hopen we dat ze gaan investeren in de voeding voor hun dieren, zodat de kwaliteit van de wol verbetert. Wellicht dat ook andere industrieën de wol dan gaan gebruiken. Zo helpen we de boeren van hun afvalstroom af en wordt voorkómen dat de wol in de vuilverbranding verdwijnt.”

Gewoon beginnen

Stephan en Natasja willen volgend jaar de dekens op de markt brengen. Als eerste in hun eigen stad. Of ze tips hebben voor andere ondernemers met circulaire ambities? Stephan: “Begin gewoon. En schreeuw het van de daken. Want iedereen vindt het tof. Je zult zien, jouw initiatief wordt van alle kanten omarmd.”

Meer informatie

www.leidsedeken.nl

Subsidie aanvragen

Kun je in 2023 extra geld gebruiken voor je circulaire initiatief? Meld je dan aan voor de 5e (en voorlopig laatste) subsidieronde. Dit kan t/m 10 januari 2023 via www.leiden.nl/subsidiecirculairverwaarden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier