Energie

Energie voor huurders

Gratis hulp om te besparen op energiekosten!

Huurders kunnen geld besparen op energie en stroom en ontvangen gratis advies hierover. Dit advies is bedoeld om te laten zien dat iedereen een eerste stap kan zetten en iets kan doen. Het advies gaat vooral over kleine maatregelen en nieuwe gewoontes die niets of niet veel kosten.

Adviesgesprek
Het advies wordt gegeven door vrijwilligers die actief zijn als energiecoach of wijkambassadeur in Leiden. Deze vrijwilligers hebben een opleiding gekregen over energiebesparing in en om het huis. Om het huurders nog makkelijker te maken bieden zij een pakket met kleine producten aan die helpen om stroom en gas te besparen.

Het pakket bestaat uit isolatiematerialen zoals radiatorfolie, isolatie voor verwarmingsbuizen , een waterbesparende douchekop, waterbespaarders voor in de keuken en badkamerkranen of bijvoorbeeld led-lampen. Deze materialen kan men zelf in huis aanbrengen, maar liever nog met een aantal buren gezamenlijk. Op deze manier kunnen buren elkaar helpen! Daarnaast ontvangt men tips en informatie over hoe zonder kosten nog meer energie en dus geld kunt besparen, zie hiervoor de bijlage met de (071) Goed tips!

Waarom deze actie?

De gemeente wil met de RRE-subsidie van het Rijk tegoedbonnen voor energiebesparende maatregelen verstrekken aan woningeigenaren in Leiden. Deze regeling voor woningeigenaren is per 1 juli gestart. Deze bonnen zijn helaas niet voor huurders (dat is zo bepaald door het Rijk). Om huurders nu ook al iets te kunnen bieden, hebben een aantal partijen de gemeente voorgesteld een pilot te doen. Hierbij zullen energiecoaches ingezet worden voor energieadvies aan huurders waarbij huurders ook een pakket met energiebesparende maatregelen ontvangen.

Taart voor “Vijf op een Rij”

Elke groep van 5 of meer woningen die zich samen aanmelden én via een foto of email laat zien dat het gelukt is, ontvangt van de gemeente een taart! De gemeente Leiden beloont hiermee de “Vijf op een Rij” in een straat of galerij. Deze bewoners hoeven niet direct naast elkaar te wonen.

 

Initiatief

Energie voor huurders is een initiatief van Duurzame Energie Merenwijk, samen met Stichting de Leidse Uitdaging en de wijkambassadeurs en energiecoaches in Leiden. De gemeente Leiden ondersteunt dit initiatief en helpt bij de uitvoering ervan. Meer informatie vindt u op:

Duurzame Energie Merenwijk

Stichting de Leidse Uitdaging

 

Het pakket is makkelijk aan te vragen
 Het aanvragen van het advies en het pakket met materialen gaat in vier stappen.

De geïnteresseerde huurder geeft telefoonnummer en adres door via gagoed@leiden.nl. De aanvragen worden verdeeld over een aantal energiecoaches en wijkambassadeurs. Een hiervan neemt dan contact op.

Vervolgens is er een keuze uit twee mogelijkheden:

1) De energiecoach belt voor een gesprek over energiebesparingen. Hij of zij zal bijvoorbeeld vragen stellen over het soort woning. Is het een appartement of tussenwoning? Alleen of met meerdere personen samen? Het huidige energieverbruik wordt ook besproken. Zo wordt duidelijk wat nu al goed gaat en krijgt men tips om nog meer energie te besparen.

2) De energiecoach nodigt de geïnteresseerde uit voor een gesprek met een kleine groep. Het gesprek kan bij een persoon thuis of in een buurthuis plaatsvinden. Het idee is dat de huurder 4 of 5 buren meevraagt. Samen met de energiecoach wordt gesproken over kleine maatregelen en nieuwe gewoontes om energie te besparen. En iedereen krijgt inzicht in zijn of haar energieverbruik.

Dit gesprek gaat met behulp van kaarten die laten zien op welk gebieden makkelijk energie te besparen zijn. De tekst op de gesprekskaarten is behalve in het Nederlands ook in het Engels, Frans, Turks en Arabisch.

In de gesprekken, individueel en in de groep, gaan de coaches ook in op ventilatie en dat dat een heel belangrijk punt is. Een van de gesprekskaarten is bijvoorbeeld ‘Stoken & Ventileren’.

De energiecoach bespreekt welke energiebesparende materialen het beste bij de woning passen en stelt een pakket samen. Binnen 4 weken krijgt de huurder het pakket en kan aan de slag.

De energiecoach ontvangt een email of foto als het gelukt is de maatregelen aan te brengen. Als er geen contact op wordt genomen zal de energiecoach na twee weken bellen om te vragen of het aanbrengen is gelukt.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier