Energie

Energie voor huurders

Bespaar op je energiekosten met gratis hulp!

Ook als huurder kun je geld besparen op je energierekening. Met een gratis advies wordt dit heel gemakkelijk. Het advies wordt gegeven door Leidse energiecoaches en wijkambassadeurs en gaat vooral over kleine maatregelen en nieuwe gewoontes die niets of weinig kosten.

Adviesgesprek
Het advies wordt gegeven door vrijwilligers die actief zijn als energiecoach of wijkambassadeur in Leiden. Deze vrijwilligers hebben een opleiding gekregen over energiebesparing in en om het huis. Om het huurders nog makkelijker te maken bieden zij een pakket met kleine producten aan die helpen om stroom en gas te besparen.

Het pakket bestaat uit isolatiematerialen zoals radiatorfolie, isolatie voor verwarmingsbuizen , een waterbesparende douchekop, waterbespaarders voor in de keuken en badkamerkranen of bijvoorbeeld led-lampen. Deze materialen kun je eenvoudig zelf in huis aanbrengen, maar liever nog met een aantal buren gezamenlijk. Op deze manier kunnen buren elkaar helpen! Daarnaast ontvang je tips en informatie over hoe je zonder kosten nog meer energie -en dus geld- kunt besparen.

Waarom deze actie?
De gemeente wil met de RRE-subsidie van het Rijk tegoedbonnen voor energiebesparende maatregelen verstrekken aan woningeigenaren in Leiden. Deze regeling voor woningeigenaren is per 1 juli gestart. Deze bonnen zijn helaas niet voor huurders (dat is zo bepaald door het Rijk). Om ook huurders iets te kunnen bieden, heeft een aantal partijen de gemeente voorgesteld een proef te doen. Hierbij worden energiecoaches ingezet  voor energieadvies aan huurders waarbij huurders ook een pakket met energiebesparende maatregelen ontvangen.

Taart voor ‘Vijf op een Rij’
Elke groep van 5 of meer woningen die zich samen aanmeldt én via een foto of email laat zien dat het is gelukt, ontvangt van de gemeente een taart! De gemeente Leiden beloont hiermee de ‘Vijf op een Rij’ in een straat of galerij. Deze bewoners hoeven niet direct naast elkaar te wonen.

Initiatief
Energie voor huurders is een initiatief van Duurzame Energie Merenwijk, samen met Stichting de Leidse Uitdaging en de wijkambassadeurs en energiecoaches in Leiden. De gemeente Leiden ondersteunt dit initiatief en helpt bij de uitvoering ervan. Meer informatie vind je op:

Duurzame Energie Merenwijk

Stichting de Leidse Uitdaging

Adviespakket aanvragen
Het aanvragen van het advies en het pakket met materialen gaat in vier stappen.

Stap 1
De geïnteresseerde huurder geeft telefoonnummer en adres door via gagoed@leiden.nl. De aanvragen worden verdeeld over een aantal energiecoaches en wijkambassadeurs. Een hiervan neemt contact met je op.
Stap 2
Vervolgens is er een keuze uit twee mogelijkheden:

1) De energiecoach belt voor een gesprek over energiebesparingen. Hij of zij zal bijvoorbeeld vragen stellen over het soort woning; is het een appartement of tussenwoning? Woon je alleen of met meerdere personen samen? Je huidige energieverbruik wordt ook besproken. Zo wordt duidelijk wat nu al goed gaat en krijgt je tips om nog meer energie te besparen.

2) De energiecoach nodigt je uit voor een gesprek met een kleine groep. Het gesprek kan bij een persoon thuis of in een buurthuis plaatsvinden. Het idee is dat de huurder 4 of 5 buren meeneemt.

Stap 3
Het gesprek: samen met de energiecoach wordt gesproken over kleine maatregelen en nieuwe gewoontes om energie te besparen. Zo krijgt iedereen inzicht in zijn of haar energieverbruik.

Dit gesprek gaat met behulp van kaarten die laten zien op welk gebieden makkelijk energie te besparen zijn. De tekst op de gesprekskaarten is behalve in het Nederlands ook in het Engels, Frans, Turks en Arabisch.
In de gesprekken, individueel en in de groep, gaan de coaches ook in op ventilatie en waarom dat zo belangrijk is. Een van de gesprekskaarten is bijvoorbeeld ‘Stoken & Ventileren’. De energiecoach bespreekt welke energiebesparende materialen het beste bij de woning passen.
Na het gesprek stelt de energiecoach een pakket samen met materialen die het beste bij jouw huis en situatie passen. Dit pakket ontvang je binnen vier weken en dan kun je aan de slag!

Stap 4
Je stuur je energiecoach een email of foto als het gelukt is de maatregelen aan te brengen. Als je zelf geen contact opneemt, zal de energiecoach na twee weken bellen om te vragen of het aanbrengen is gelukt.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier