Het filmpje toont een journaalbericht over hoe Leiden-Zuidwest aargasvrij gaat worden.
Energie

Leiden-Zuidwest gaat LOS!

Leiden-Zuidwest wordt omstreeks 2035 de eerste wijk zonder aardgas van Leiden. Samen met bewoners, corporaties, bedrijven en de gemeente gaan we aan de slag. In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer als energiebron. Daarom moeten we op zoek naar alternatieven. Hoe gaan we straks onze woningen en gebouwen verwarmen? En koken zonder aardgas, wat betekent dat eigenlijk? Vragen die leven, maar waar we nog niet alle antwoorden op hebben.

Hoewel 2050 nog ver weg lijkt hebben we die tijd hard nodig, want de impact is groot. Leiden telt 55.000 woningen en dat betekent dat we vanaf nu jaarlijks 1.500 woningen van het aardgasnet moeten afsluiten. In zes Leidse wijken gaan we als eerste aan de slag zodat deze al in 2035 aardgasvrij zijn en Leiden-Zuidwest krijgt hierbij de primeur.

Alternatieven: duurzaam & haalbaar
Wat betekent het eigenlijk, niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk? Eigenlijk weten we dat nog niet. De komende tijd gaan we samen met bewoners en corporaties de wensen en mogelijkheden in kaart brengen en bekijken hoe we die in samenwerking met bewonersorganisaties, woningcorporaties en (energie)bedrijven kunnen realiseren.

Handige links
Veel algemene informatie over een aardgasvrij Nederland lees je op de site Hierverwamt.nl

Lees alles over de Leidse Warmtevisie

Huur je je woning bij een woningcorporatie? Dan kun je met je vragen terecht bij de corporaties:

Portaal: contactformulier
De Sleutels: kcc@desleutels.nl
Ons Doel: onsdoel@onsdoel.nl
Duwo: contactformulier

Overzicht activiteiten

Eerste gaskraan dicht in Jacques Urlus Plantsoen
Het Jacques Urlus Plantsoen (JUP) heeft de primeur! Vrijdag 25 mei draaide burgemeester Henri Lenferink daar symbolisch de eerste gaskraan van Leiden dicht. De twee lange flats aan weerszijde van het Jacques Urlus Plantsoen, het woonzorgcomplex Rijn en Vliet van Libertas en een aantal appartementen van Ons Doel aan de Aaltje Noorderwierlaan worden nu volledig elektrisch verwarmd.

Elektrisch warmtepompsysteem
Linthorst techniek verving de gasgestookte collectieve cv door een zelf ontwikkeld, elektrisch warmtepompsysteem. Een primeur in Nederland, want voor het eerst werd deze vernieuwende techniek toegepast op hoogbouw. Jaarlijks wordt daarmee 450.000 kubieke meter aardgas bespaard. Burgemeester Lenferink: “Deze techniek biedt een betaalbare en innovatieve, aardgasvrije oplossing. Het Jacques Urlus Plantsoen loopt daarmee voorop bij het realiseren van een aardgasvrij Leiden en daar ben ik trots op, want de buurt kwam wel eens beroerder in het nieuws!”

Samen zetten we de schouders eronder
Heel Nederland moet in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Aardgas is namelijk geen duurzame energie. Deze warmtetransitie is één van de grootste opgaven waar wij als gemeente de komende jaren mee te maken krijgen. Dat kunnen we niet alleen. Daarom zetten we hier samen met bewoners, bedrijven en instellingen de schouders onder!

Betaalbare, betrouwbare, gedragen en duurzame alternatieven
De Warmtevisie legt de basis voor de Leidse warmtetransitie, met als doel het ontwikkelen van betaalbare, betrouwbare, gedragen en duurzame alternatieven voor de huidige verwarming door aardgas in de bebouwde omgeving. Doordat dit warmtesysteem aangesloten is op de bestaande leidingen en er geen aanvullende isolatiemaatregelen nodig zijn, is dit systeem veel goedkoper. Per woning komt dit neer op circa 4.000 in plaats van 30.000 euro. En de huurders krijgen een lagere gasrekening, dat is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Vaart maken
In Leiden moeten ongeveer 50.000 huizen in 33 jaar anders verwarmd gaan worden. Dit zijn er gemiddeld 1.500 per jaar. Daarom zijn dit soort initiatieven, waardoor we vaart kunnen maken met deze immense opgave, hard nodig!

Samen werken aan aardgasloze wijken
De gemeente gaat de komende jaren samen met de Leidse woningbouwcorporaties, energiebedrijven, netbeheerders en bewonersgroepen wijkgericht aan de slag met de transitie naar aardgasloze wijken.

GOED krant Van gas los
Klik op onderstaande afbeelding om de krant Leiden-Zuidwest gaat LOS te lezen!

 

 

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier