Biodiversiteit

Workshop ‘Schets je tuin’

Wegens succes en grote belangstelling, is er een tweede workshop gepland op donderdag 17 mei.

Omdat stadstuinen vaak niet zo groot zijn, lijken de mogelijkheden voor een groene, levende tuin al gauw beperkt. Je wilt tenslotte genoeg ruimte overhouden om in de zon te zitten of je kinderen buiten te laten spelen. Toch zijn er verrassend veel mogelijkheden! Tijdens de workshop ga je onder begeleiding van landschapsontwerper Michelle de Roo de mogelijkheden voor jouw tuin ontdekken.

Tijdens de workshop ga je aan de slag met een schetsontwerp voor je tuin. Met een praktisch stappenplan leer je in een paar uur hoe jij je tuin eenvoudig omtovert tot een gezellige en levendige plek.  De workshop is vooral bedoeld voor mensen die nog een grotendeels betegelde tuin hebben die best wel wat groener mag. De workshop is gepland op donderdagavond 17 mei a.s. en start met een introductie van Michelle de Roo van MdR Greendesign. Zij legt uit hoe een tuinontwerp tot stand komt. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je stap voor stap een basisschets voor je tuin.

Wat neem je mee?

  1. maten van de tuin in meters inclusief (vaste) elementen zoals bijvoorbeeld een schuur, boom of pergola.
  2. een foto van je tuin bij voorkeur van bovenaf (1e verdieping) genomen.

Programma & aanmelden
Vanaf 19.15 uur ben je welkom in de Kas van Tuin van de Smid in Park Cronesteyn, Polderpad 8 Leiden.
De workshop start om 19.30 uur en duurt 2 à 2,5 uur.
Aanmelden kan per email: gagoed@leiden.nl. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer en zend een foto van je tuin mee. Deelname is gratis. Er is maximaal plek voor 15 deelnemers, vol=vol.

Waarom een groene tuin?
Groene tuinen dragen bij aan een gezonde woon- en leefomgeving. Bomen en planten geven verkoeling op warme dagen door hun schaduw en waterverdamping en zuiveren de lucht doordat zij CO2 opnemen en zuurstof afgeven. Meer groen in de tuin zorgt er voor dat schoon regenwater in de bodem kan zakken en niet onnodig het rioolstelsel belast. Daarmee verminderen we de wateroverlast tijdens hevige regenbuien.

bron: inspiratietuin Appeltern

Niet alleen het klimaat heeft baat bij een groene tuin. Wanneer we allemaal meer struiken, planten en bomen in onze tuinen zetten, helpen we ook kleine dieren in de stad te overleven. We creëren schuil- en leefmogelijkheden en voedsel voor bijvoorbeeld vlinders, bijen, vogels en egels.

 

 

Operatie Steenbreek
Stadstuinen spelen een belangrijke rol om Leiden groener en gezonder te maken. Meer groen in de stad zorgt voor minder hitte in de zomer, betere verwerking van water bij hevige regenbuien en een schonere lucht. Leiden doet mee met de landelijke actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ van Operatie Steenbreek. Laat je inspireren en doe ook mee!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier