Boerhaavedistrict

Ik ben Yung Lie

Bewoners hebben zichzelf al actief georganiseerd in werkgroepen die verschillende aspecten van energiebesparing, energie-opwekking en gezamenlijke acties aan het onderzoeken zijn. In de Morswijk zijn bewoners aan de De Wetstraat en de Bockhorst hier al zeer actief mee aan de slag gegaan. En ook vereniging als Njord heeft geinnvesteerd in zonnepanelen/-boilers, isolatie en andere maatregelen. Ik zie het als mijn taak om hen daarbij te ondersteunen. Als ambtenaar in Den Haag en als adviseur heb ik veel participatieprocessen mogen begeleiden. Het leuke van het onderwerp energie is dat samenwerken zich letterlijk en figuurlijk terugbetaalt.

Op bewonersbijeenkomsten hoor ik steeds vaker de eensgezinde wens om ‘van het gas af te gaan’. De vraag is natuurlijk: hoe dan? Wat kunnen we nu doen, en hoe bereiden we ons voor op wat de komende jaren gaat gebeuren. Het is mijn overtuiging dat het met alle onzekerheden voor de toekomst altijd goed is, om
1. Zo goed mogelijk te isoleren en tocht/vocht tegen te gaan. Een warmtecamera geeft direct inzicht in de ‘quick wins’.
2. Te investeren in eigen energie-opwekking. Dus: zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp. Zorg ervoor zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de energieleveranciers.
3. En waar mogelijk; zoveel mogelijk met de buren, de straat, de buurt. Of met medewerking van gebouwen die in de buurt staan zoals instellingen en scholen. Samenwerken en samen investeren betekent meestal dat er kwalitatief hoogwaardiger apparatuur kan worden aangeschaft, met meer rendement en capaciteit.
4. Voor Leiden is daarbij ook nog relevant dat er in de toekomst een hoge temperatuur warmtenet zal worden aangelegd. Een soort stadsverwarming waarbij de restwarmte uit de Tweede Maasvlakte in Rotterdam wordt gerecirculeerd. Wat dit alles voor de Morswijk betekent is nog niet duidelijk. Feit is dat het Warmtenet door de wijk gaat lopen. Ik wil me als wijkambassadeur inspannen om deze kans aan te grijpen.

Yung Lie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier