overzicht

Jeroen Schrama in de spotlight!

In 2015 was Jeroen een van de initiatiefnemers van de Greendeal voor de Zeeheldenbuurt. Marc en Michèle waren in die tijd actieve bewoners om de Merenwijk te verduurzamen. De activiteiten sloegen aan en met de gemeente ontstonden goede contacten. Vanuit deze initiatieven bouwde gemeente Leiden deze initiatieven verder uit tot de huidige groep wijkambassadeurs die vandaag de dag in heel Leiden actief zijn. Het was niet meer dan logisch dat Jeroen ook wijkambassadeur werd. Hij is dan ook al vanaf het allereerste uur in 2016 actief in de Zeeheldenbuurt.

De Zeeheldenbuurt kent zo zijn eigen uitdagingen. Er is relatief veel sociale huur en nieuwe, hoogopgeleide bewoners zien een huis in deze buurt vaak als opstapwoning. Zij hebben dan ook niet direct de intentie hier lang te blijven wonen en dus veel te investeren.

Persoonlijke communicatie is het allerbelangrijkste. Informatieavonden, gesprekken en vooral als de buurman aan de slag gaat. Als overal zonnepanelen liggen en jij bent zo’n beetje de enige die ze niet heeft, dan ga je toch nadenken. We zijn tenslotte groepsdieren. Zonnepanelen zijn goed zichtbaar en werken aanstekelijk. Isolatie is veel lastiger, je kunt hier minder profiteren van volggedrag.

Wat kunnen huurders doen?
De kansen liggen voor huurders vooral in kleine investeringen en aanpassen van het gedrag. Ledlampen, radiatorfolie, dat zijn allemaal maatregelen die weinig geld kosten en waarvan je de investering hetzelfde jaar al terugverdient. De verwarming een graadje lager zetten levert ook veel besparing op.
Zonnepanelen ook voor huurders
Zon op Leiden legt  zonnepanelen op grote daken in Leiden. De panelen worden gezamenlijk ingekocht en de opbrengsten verdeeld onder de deelnemers. Zo kun je als huurder toch van zonnepanelen profiteren, zonder dat je ze op je eigen dak hebt.”
Verschillen in energierekening
Bij mij in de straat hebben we de energierekeningen vergeleken, er zijn enorme verschillen. Een voorbeeld: iemand had echte stroomvreters: een tropisch aquarium en een oude vriezer. Die zijn de deur uit en de energierekening is enorm verlaagd.
70 euro tegoed voor maatregelen, óók voor huurders!
Naast woningeigenaren (zie kader) komen ook huurders in aanmerking voor een pakket met gratis energiebesparende maatregelen. Zij moeten dan de adviezen uitvoeren die de energiecoaches met ze besproken hebben. Jeroen zegt: “Dat de gemeente Leiden dit doet is uniek, in andere gemeenten is deze actie er alleen voor woningeigenaren.” (noot redactie: deze actie is inmiddels afgelopen).
Infraroodcamera
Een scan met een infraroodcamera is een eyeopener voor bewoners. De camera geeft met kleuren aan waar de warmtelekken zitten, en die kan je dan gericht aanpakken. Met de infraroodcamera van de gemeente kunnen de wijkambassadeurs gratis metingen doen bij geïnteresseerden.

Jeroen wil de Zeeheldenbuurt een echte boost geven: alle schuurdaken groen in het Jaar van het Dak!
In de Zeeheldenbuurt staan heel veel schuurtjes met bitumen dakbedekking. Dat geeft vooral in de zomer heel veel hittestress en het ziet er niet mooi uit. Ik zou heel graag samen met zo veel mogelijk bewoners in de wijk aan de slag gaan om heel veel schuurdaken te vergroenen! Daarmee houden we de wijk in de zomer koeler, creëren we wateropslag en we zorgen voor meer biodiversiteit wat belangrijk is voor vlinders, bijen maar ook voor vogels. En het ziet er gewoon veel mooier uit. Het zou echt een boost geven aan de wijk!’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier