Biodiversiteit

Nationale Tuinvogeltelling!

Wie dacht dat januari een saaie maand is in de tuin of op het balkon heeft het mis. Er zijn genoeg vogels te ontdekken. Heb je meegedaan aan de tuinvogeltelling op 29, 30 en 31 januari? Hiermee help je onderzoeken of bepaalde buurten aantrekkelijker voor vogels kunnen worden gemaakt.

Op 28 januari was er een webinar over de ‘Nationale Tuinvogeltelling’. Je kunt het hier terugluisteren.

Handige links uit webinar
Leuk dat je je hebt aangemeld en/of aanwezig was bij het webinar over de Nationale Tuinvogeltelling! Hieronder vind je alle handige links die gedeeld zijn tijdens het webinar. Wethouder Ashley North kondigde het Jaar van de Tuin aan in de gemeente Leiden. Kijk op deze site voor meer informatie en ander groen nieuws uit de gemeente Leiden.

– Camilla Dreef heeft ons bijgepraat over de tuinvogeltelling. Op de website www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling vind je alle informatie over de tuinvogeltelling terug.

– Op de website https://www.mijntuinvogeltelling.nl/ krijg je o.a. hulp bij het herkennen van tuinvogels, kan je een quiz doen en vanaf morgen de resultaten van jouw telling invoeren. Dit weekend zitten er ook vrijwilligers van de Vogelbescherming klaar om je te helpen bij het herkennen van vogels. Je kunt hen een mailtje sturen naar tuinvogeltelling@vogelbescherming.nl, of op sociale media de hashtag #tuinvogeltelling gebruiken.

– Leonoor Haan vertelde over haar vrijwilligerswerk als tuinvogelconsulent. Je kunt Leonoor, of een andere tuinvogelconsulent bij jou in de buurt bereiken via https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuinadvies.
Wil je zelf gelijk aan de slag? Bekijk dan de lijst met vogelvriendelijk beplanting op https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting/vogelvriendelijke-beplanting.

Caroline Grimbergen is vrijwilliger van IVN Leidse regio en vertelde over haar werk voor de Leidse Vogelwerkgroep.
Via https://www.ivn.nl/afdeling/leiden/vogelwerkgroep vind je onder andere het cursusaanbod.
Als je vragen hebt aan de vogelwerkgroep, stuur dan een mailtje naar ivn.vogels@gmail.com

Ant Brandenburg zorgt er als vrijwilliger voor dat zaailingen uit Wijkpark Merenwijk een tweede leven krijgen. De zaailingen gaan o.a. naar Tiny Forests en voedselbossen, maar worden ook aan wie maar wilt verdeeld! Wil jij een zaailing voor in jouw (buurt)tuin, voor op je balkon, of voor bij jou in de straat? Vraag dit dan aan via dit formulier: https://forms.gle/JJrD6Ctb1Af91wvm6

Op de hoogte blijven van groene activiteiten in en om Leiden? Volg dan deze website en word lid van de Facebookgroep Groen Dichterbij 071: https://www.facebook.com/groups/groendichterbij071.
Wil je als inwoner van Leiden zelf, of met een groep, aan de slag met het vergroenen van jouw eigen straat? Stuur dan een mail naar: aandeslag@leiden.nl en kijk wat de gemeente Leiden voor jou kan betekenen.

Wil je het webinar terugkijken? Dit kan vanaf 29 januari op het YouTube-kanaal van IVN Natuureducatie: https://www.youtube.com/ivnnatuureducatie

(Klik op het plaatje om de folder te openen)

 

 

 

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier