Circulair Herwaarderen

Zindelijkheidsapp vermindert luierafval

Per jaar wordt in Nederland 200.000 ton luiers weggegooid. Goed voor acht procent van het huishoudelijk afval. Veel te veel, vinden Guus Meijer en Lauwerens Metz van het Future Diaper Project. Guus: “Onze kinderen zijn gemiddeld op steeds latere leeftijd zindelijk. Voordat het zover is gebruikt een kind ongeveer 6.000 luiers. Dat kan anders.”

Het tweetal benutte de subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente Leiden voor onderzoek en ontwikkelde vervolgens een zindelijkheidsapp. Uit het onderzoek dat Future Diaper Project deed in samenwerking met Leidse kinderdagverblijven, blijkt dat een kind in Leiden gemiddeld op drieënhalf jarige leeftijd zindelijk is. De applicatie die ze vervolgens ontwikkelden, de ‘Plasklas’, wordt inmiddels al volop door Leidse ouders gebruikt.

Onnodig

“Zeker een kwart van de verschoningen is onnodig. Deels komt dat omdat we steeds later beginnen met zindelijkheid”, zegt Guus. “Nog maar enkele tientallen jaren geleden werden kinderen rond hun tweede jaar al zindelijk. Ouders herkennen niet goed meer wat hun kinderen aangeven. De luiers van nu zijn bovendien zo goed gemaakt dat kinderen minder nattigheid voelen en minder gestimuleerd worden om op het potje of op de wc te plassen. Onze app gaat ouders daarbij helpen.”

Handvatten

De app zorgt ervoor dat ouders eerder herkennen of hun kindje klaar is om te starten met zindelijkheid. Daarnaast biedt de app hen handvatten om daarmee aan de slag te gaan. Zoals een concreet stappenplan met interactieve opdrachtjes, om kinderen te stimuleren om naar het potje of de wc te gaan.

Duurzame luier

De volgende stap is de naamsbekendheid vergroten van het product. Onder de bedrijfsnaam Toddy heeft Guus bovendien een duurzaam luiermerk ontwikkeld dat hij in abonnementsvorm wil aanbieden. “We helpen ouders dus aan duurzame luiers en we helpen hen om weer op tijd te stoppen via de ontwikkelde app. Zo sparen gezinnen tot wel een jaar onnodig luiergebruik uit. Dat scheelt de helft aan afval. Voor kinderdagverblijven/ouders levert het bovendien een behoorlijke kostenbesparing op als kinderen eerder zindelijk zijn. Dit jaar nog verwachten we de eerste 200 gezinnen binnenboord te hebben. In 2023 willen we doorgroeien naar enkele duizenden.”

Verdienmodel

Hebben zij nog tips voor aspirant circulaire ondernemers? Lauwerens: “Circulariteit is de basis. Maar zonder verdienmodel werkt het niet.” Guus: “Zorg dat je goed weet hoe jouw keten in elkaar zit. Voor een gezond bedrijfsmodel is overzicht belangrijk. Ook als je circulair werkt.”

www.futurediaperproject.com
www.toddycares.com

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier