Circulair Herwaarderen

Kinderen ontdekken hoe waardevol afval is

Het liefst wil Mike van de Geijn alle basisscholen in Leiden en de regio voorzien van zijn maakkasten. De eerste staat op de Daltonschool in Oegstgeest. Leerlingen vullen deze kast met restafval van school en huis. Zo komen zij er spelenderwijs achter dat het vaak waardevol materiaal is. En dat is precies wat deze jonge ondernemer wil bereiken.

Cd’tjes, verpakkingen, rietjes, stoffen, latjes; de hele kast op de Oegstgeestse Daltonschool staat vol. Overzichtelijk gerangschikt. “Door de kinderen zelf ingedeeld en gevuld. Zo wordt het ‘hun’ kast”, legt Mike uit. Hij wil kinderen leren om verantwoord om te gaan met spullen. “Zodat ze zelf ontdekken hoe bruikbaar een groot deel van ons afval is. Er zit een enorme nieuwsgierigheid en heel veel creativiteit in kinderen. Door dat te prikkelen, inspireer ik hen om iets waardevols van afval te maken.”

Laagdrempelig

Aan de kast op de Daltonschool heeft Mike drie weken gewerkt. “De subsidie Circulair Verwaarden die ik van de gemeente Leiden heb ontvangen, wil ik inzetten om dat proces te versimpelen en om zoveel mogelijk scholen in Leiden van kasten voor restafval te voorzien. Het geld gebruik ik om een machine te bouwen die computergestuurd kan boren en frezen. Dan kan ik binnen enkele dagen een kast op een school plaatsen. Dat maakt het goedkoper en laagdrempelig voor andere scholen om ook mee te doen.” Mike werkt samen met Technolab in Leiden. Daar kreeg hij de gelegenheid de kast te ontwikkelen. Onder de merknaam MAKR wil hij het concept verder uitrollen naar Leiden en omgeving.

Netwerk

Hij raadt ondernemers met circulaire ambities aan om ook de subsidie Circulair Verwaarden aan te vragen. “Niet alleen om het geld. De procedure brengt je in contact met gelijkgestemden die met je mee kunnen denken of je zelfs verder kunnen helpen.”
Een groter netwerk zorgt voor een grotere impact, is zijn overtuiging. “Zo werk ik nu samen met een interieurmaker en onderzoek ik met het Circulair Warenhuis of het mogelijk is om mijn maakkasten van hun resthout te maken.”

Verbreed je horizon

Ten slotte heeft hij nog een tip. “Wanneer je circulair aan de slag gaat ben je al snel geneigd om in een bepaalde hoek te denken. Mijn advies: doe dat niet. Want ook daarbuiten kom je de mooiste ideeën tegen. Verbreed je horizon. Dat levert altijd nieuwe inzichten en ideeën op.”

Interesse in Maakkast op school?

Scholen die belangstelling hebben in een maakkast kunnen contact opnemen via makr.techniek@gmail.com

Subsidie aanvragen

Kun je in 2023 extra geld gebruiken voor je circulaire initiatief? Meld je dan aan voor de 5e (en voorlopig laatste) subsidieronde. Dit kan t/m 10 januari 2023 via www.leiden.nl/subsidiecirculairverwaarden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier