Circulair Herwaarderen

Een tweede leven voor zaagresten

Tijdens het leggen van een parketvloer wordt al snel zo’n tien procent weggezaagd. De populaire visgraatvloeren leveren vanwege de verschillende linker- en rechterdelen zelfs het dubbele aantal snijresten op. Pavlic Parket maakt er alsnog vloeren van.

De 68-jarige Tony Pavlic geniet van zijn AOW. De laatste twintig jaar is hij actief geweest in de parketbranche. Het viel hem op dat er veel zaagresten op de afvalberg verdwijnen. “Het is zo jammer om dat hout weg te gooien. Het is goed materiaal, er kunnen nog steeds mooie vloeren van worden gemaakt.”

Vorkheftruck

Tony haalt parketrestanten op bij particulieren en bedrijven om vervolgens het hout een nieuw leven te bieden. De subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente Leiden gebruikte hij voor de aanschaf van een vorkheftruck en metalen stellingen. “De ruimte die ik huur is niet groot, ik had niet genoeg plek in de werkplaats om de parketdelen op te slaan. Op deze manier kan ik de ruimte efficiënter benutten, waardoor ik meer hout kwijt kan en meer ruimte heb om te werken.”

Kwaliteit

Voor ondernemers met circulaire ambities heeft Tony een advies. “Gewoon beginnen. En zorg dat je naast het circulaire aspect ook oog houdt voor kwaliteit. Kwaliteit is namelijk altijd belangrijk. Ook als je circulair werkt. Wanneer je circulair werkt en een goed product levert, weten klanten je te vinden.”

Subsidie aanvragen

Kun je in 2023 extra geld gebruiken voor je circulaire initiatief? Meld u dan aan voor de 5e (en voorlopig laatste) subsidieronde. Dit kan t/m 10 januari 2023 via www.leiden.nl/subsidiecirculairverwaarden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier