Circulaire Economie

Vraag de subsidie Circulair Verwaarden aan

In Leiden willen we verspilling tegengaan, afval voorkomen en hergebruik stimuleren. Daarom heeft gemeente Leiden de Subsidie Circulair Verwaarden om circulaire initiatieven van bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers(verenigingen) in de Leidse regio een financiële bijdrage te bieden.

Heb jij een circulair initiatief en kan je daar een financiële bijdrage bij gebruiken? Meld je dan nu aan voor de eerstvolgende subsidieronde en maak kans op een bijdrage van maximaal € 15.000,-. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 oktober 2023 en kan via de website van de gemeente.

De beoordelingscommissie beoordeelt alle aanvragen en nodigt maximaal 10 initiatiefnemers uit voor de 6e pitchbijeenkomst op 28 november 2023.
Tijdens deze bijeenkomst krijgen de initiatiefnemers de mogelijkheid om zijn of haar initiatief te presenteren en heeft de commissie de mogelijkheid om vragen te stellen. Aan het einde van de bijeenkomst bepaalt de commissie hoe het totale bedrag van € 45.000,- verdeeld wordt. Het maximaal toe te kennen bedrag aan één initiatief bedraagt € 15.000,-.

Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk & Inkomen en Cultuur): “Er hebben al 34 ideeën geld gekregen. Hiermee zijn veel concrete resultaten geboekt. Niet alleen zijn materialen hergebruikt, ook zijn er nieuwe producten gemaakt en is met slim ontwerp toekomstige verspilling voorkómen. Er is een boek gemaakt over de circulaire bouw van Biopartner V. Inventeers werkt samen met haar opdrachtgevers aan slimme, circulaire elektronische producten. En Stichting Mixclubs heeft met kinderen kunst gemaakt van restmaterialen van het Kringloopbedrijf. We vinden het belangrijk om materialen niet zomaar weg te gooien en er iets nuttigs mee te doen. Ik ben blij dat we de regeling opnieuw hebben kunnen verlengen en ik kijk uit naar de nieuwe ideeën!”

 

Terugblik 1e pitchbijeenkomst
Ben je benieuwd naar de 1e  pitchbijeenkomst die in februari 2021 werd georganiseerd, kijk dan de compilatievideo hieronder.
Terugblik
Bekijk hier de foto’s van de 1e bijeenkomst terug. (Link naar hele bijeenkomst)
Terugblik 2e pitchbijeenkomst
De 2e pitchbijeenkomst van de Subsidie Circulaire Verwaarden vond plaats op woensdag 13 oktober 2021 bij PLNT Leiden.  Deze keer werden er acht circulaire initiatieven gepitcht en hebben vijf initiatieven een financiële bijdrage ontvangen.

Zo kreeg het Circulair Warenhuis een bijdrage om projecten omtrent circulair keramiek door te ontwikkelen. Gaat Stichting Biopartner 5 verder met het ontwikkelen van een informatief boek over de circulaire bouw van Biopartner 5. Heeft Ruud Visser van Gebr. de Nobel een bijdrage ontvangen om samen met andere Leidse cultuurpartners hun verpakkingsmateriaal  aan te aanpakken. Fields of Wonder gaat een circulaire Wonderkamer ontwikkelen om kinderen te leren over de circulaire economie en heeft de TEUN app, waarmee spullen van particulieren naar ondernemers gaan, een bijdrage ontvangen om uit te breiden in Leiden.

De initiatieven werden beoordeeld op milieuwinst, hoe innovatief en vernieuwend het initiatief is en in hoeverre het bijdraagt aan de bewustwording van de Leidse inwoners.

Zie hieronder de gehele  2e pitchbijeenkomst van de Subsidie Circulair Verwaarden.

 

Terugblik 3e pitchbijeenkomst
Ben je benieuwd naar de 3e  pitchbijeenkomst die in februari 2022 werd georganiseerd, kijk dan de video hieronder.

 

Terugblik 4e pitchbijeenkomst
Ben je benieuwd naar de 4e  pitchbijeenkomst die in oktober 2022 werd georganiseerd, kijk dan de video hieronder.

 

Terugblik 5e pitchbijeenkomst
Ben je benieuwd naar de 5e  pitchbijeenkomst die in februari 2023 werd georganiseerd, kijk dan de video hieronder.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier