Circulaire Economie

Subsidie Circulair Herwaarderen 2024-2025

Subsidie Circulair Herwaarderen 2024-2025

In Leiden willen we verspilling tegengaan, afval voorkomen en hergebruik stimuleren. Daarom heeft gemeente Leiden de Subsidie Circulair Herwaarderen om circulaire initiatieven van ondernemers(verenigingen), bewoners en maatschappelijke organisaties en in de Leidse regio een financiële bijdrage te bieden.

Wethouder Yvonne van Delft (Werk, Inkomen, Economie en Cultuur): “Fantastisch dat circulaire initiatieven uit de stad opnieuw worden ondersteund met een bijdrage vanuit de subsidieregeling Circulair Herwaarderen. Ik ben blij dat we nu een onderscheid maken tussen bewonersinitiatieven en initiatieven van ondernemers. Door deze aanpassing krijgen ook de wat kleinere initiatieven van bewoners een kans. Daarnaast zijn we ook weer op zoek naar nieuwe initiatieven van ondernemers en maatschappelijke organisaties en willen we daarmee het netwerk nog verder uitbreiden en versterken. Met elkaar bouwen we zo aan een steeds groter en gevarieerder netwerk voor de Leidse circulaire economie.”

Budget
Voor de regeling stelt de gemeente €180.000,- beschikbaar wat gelijk wordt verdeeld over de twee ronden. Binnen dit subsidiebudget wordt €30.000,- (€15.000,- per ronde) beschikbaar gesteld voor bewoners(organisaties) waarbij een initiatiefnemer maximaal €5.000,- kan aanvragen. Een subsidiebudget van €150.000,- (€75.000,- per ronde) wordt beschikbaar gesteld voor ondernemers(verenigingen) en maatschappelijke organisaties waarbij een initiatiefnemer maximaal €20.000,- kan aanvragen.

Commissie
Voor de bewonersinitiatieven en ondernemersinitiatieven zijn twee aparte commissies aangesteld, die passen bij de doelgroepen. De aanvragen worden beoordeeld door deze twee onafhankelijke commissies, die bestaan uit drie vertegenwoordigers van verschillende facetten van de circulaire economie. Maximaal vijf bewonersinitiatieven en tien ondernemersinitiatieven worden geselecteerd om te komen pitchen tijdens een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst besluiten de beoordelingscommissies welke aanvragen subsidie toegekend krijgen.

Aanvragen en info
In 2024 en 2025 is per jaar één mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Een aanvraag voor subsidie kan worden ingediend tussen 1 juni en 25 september 2024 via de website van de gemeente Leiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Demi Oostdam (Beleidsadviseur Circulaire Economie) via d.oostdam@leiden.nl

 

Subsidie Circulair Verwaarden 2021-2023

Na zes succesvolle rondes van de subsidie Circulair Verwaarden is deze eind 2023 afgerond. Veel mooie circulair initiatieven hebben een subsidie gekregen om het daadwerkelijk te realiseren.

Ben je benieuwd naar wie er subsidie hebben ontvangen? Bekijk dan hier de aftermovies van de pitchbijeenkomsten.

Terugblik 1e pitchbijeenkomst (voorjaar 2021)
Terugblik 2e pitchbijeenkomst (najaar 2021)
Terugblik 3e pitchbijeenkomst (voorjaar 2022)

 

Terugblik 4e pitchbijeenkomst (najaar 2022)

 

Terugblik 5e pitchbijeenkomst (voorjaar 2023)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier