Klimaatadaptatie

Maak ruimte voor groen!

De afgelopen jaren hebben we met elkaar al heel veel tegels ingeruild voor levend groen. Help mee om nog meer tuinen, straten en buurten te vergroenen!

Tegel eruit, Plant erin!
Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk. Het klimaat verandert en groen helpt om:

  • hittestress in de woonomgeving te beperken
  • water zoveel mogelijk op natuurlijke wijze af te voeren
  • biodiversiteit met de juiste beplanting te vergroten en
  • woonplekken te creëren voor kleine dieren.

Er zijn vele manieren om Leiden groener te maken. Naast tuinen kun je ook gevels, daken, terrassen en balkons vergroenen!  Laat je inspireren en bekijk de vele vergroeningsmogelijkheden!

Een groen dak
Groene daken zien er mooi uit, zorgen ook nog eens voor schonere lucht, helpen wateroverlast en hittestress te verminderen & zijn GOED voor vogels en insecten! En….groene daken isoleren! Bij het nemen van isolerende maatregelen denk je niet gelijk aan het vergroenen van je dak. Toch kan dit een waardevolle investering zijn die je snel terugverdient. Een groen dak werkt isolerend en dat scheelt al gauw enkele graden! Dat zie je terug op je energierekening. Klik hier voor meer informatie over aanleg en subsidies.

Fleurige geveltuin
Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Haal een smalle rij stoeptegels weg voor de gevel, verrijk de grond met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een paar mooie stokrozen. Tip: leg je geveltuin tijdens de campagne aan en je kunt je tegels inruilen voor gratis planten! Lees over alle mogelijkheden en subsidies in het artikel: fleur je gevel op!  Zelf simpel aan de slag met een groene (gevel)tuin? Bekijk de video.

Een groen balkon of terras
Ook groene balkons en terrassen leveren een belangrijke bijdrage aan het beperken van de opwarming van de stad en het vergroten van de biodiversiteit. Meer informatie & inspiratie.

Groen is Goed bij:

  • zware regenbuien
  • op hete dagen
  • voor de kwaliteit van de lucht
  • voor de bijen, vlinders en insecten
  • voor alle mensen en alle dieren!

Download de brochure van Operatie Steenbreek voor meer tips:

Meer Groen, MinderTegels

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier