Regenton

Na een flinke regenbui zie je vaak al het regenwater zo de goot in stromen. Hartstikke zonde! Dat regenwater kan goed hergebruikt worden om bijvoorbeeld planten in de tuin te voorzien van water. De regenton is hiervoor één van de meest simpele manieren om het regenwater op te vangen en weer te gebruiken. Zo wordt een regenachtige dag ineens een stuk minder erg!

Waarom een regenton?
De droogte van de afgelopen jaren in de zomer staat ons nog helder op het netvlies. En alhoewel dit jaar wat natter verloopt dan de vorige jaren is de verwachting dat het in de toekomst steeds droger en heter zal worden in in de zomers. Wat is er dan beter om de tuin water te kunnen geven uit je eigen regenton? Regenwater is ook nog eens beter dan kraanwater voor je planten. En eigenlijk is het natuurlijk best zonde: drinkwater aan de planten geven.

Kortingsactie

Tot 11 december is er een regentonnen-kortingsactie bij de Praxis, Gamma en Hartwijk vestigingen in Leiden. Bij deze winkels liggen vouchers klaar waarmee u €17,50 korting krijgt bij aanschaf van een regenton.

 

 Installeren
Een regenton installeren hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig kun je een regenton aansluiten door alleen maar twee gaten te boren, één in de regenpijp en één in de regenton. Het vulsysteem klik je vast in deze twee gaten en klaar is Kees! Je regenton is na een regenbui klaar voor gebruik. Kijk hieronder bij het laatste kopje: Het is eenvoudig om de regenton aan te sluiten voor een meer uitgebreide handleiding.
Met een regenton ben je voorbereid op extreme weersomstandigheden
Door klimaatverandering wordt de noodzaak om water op te vangen steeds groter. Er vallen vaker flinke regenbuien waardoor het water niet snel de bodem in kan zakken en er wateroverlast kan ontstaan. De regenton ontlast het rioolsysteem door (een deel van) het regenwater op te vangen. Ook kan je het opgevangen water gebruiken om in tijden van droogte jouw planten en bloemen water te geven. Dit bespaart weer drinkwater!
Regenwater is goed voor je tuin
(Kamer)planten zijn dol op regenwater! Regenwater bevat nauwelijks kalk en is daarom zachter dan kraanwater. Ook heeft het regenwater de juiste temperatuur om jouw (kamer) plant te voorzien van water. In periodes van droogte kun je je tuin besproeien door het water uit de regenton te gebruiken. Zo bespaar je drinkwater.
Makkelijk drinkwater en geld besparen
Door het gebruik van regenwater bespaar je op de kosten van drinkwater. Zo verdien je het geld dat je hebt geïnvesteerd in de regenton voor een deel weer terug. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten en maten regentonnen: regentonnen voor in de achtertuin, een regenton op de stoep of wat dacht je van een gemeenschappelijke regenton? Daarnaast zijn er ook verschillende subsidiemogelijkheden. Zo is er zeker een regenton die past bij jouw smaak en budget!
Het is eenvoudig om de regenton aan te sluiten
Een regenton installeren hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig kun je een regenton aansluiten door alleen maar twee gaten te boren, één in de regenpijp en één in de regenton. Het vulsysteem klik je vast in deze twee gaten en klaar is Kees! Je regenton is na een regenbui klaar voor gebruik.
Handleiding aansluiten straat – regentonnenDit heb je nodig:

  • Regenton (met eventueel stoeptegels of standaard voor verhoging)
  • kraantje
  • plantenbak
  • Vulautomaatset
  • eventueel wiggen om de ton waterpas te zetten
  • potlood
  • boormachine
  • meetlint
  • goede gatenboor (voor metaal) diameter 40mm,
  • gewone boor bv. 4mm
  • stanley-mes
  • eventueel een plug, schroef en onderlegschijf om de ton aan de muur vast te zetten.

Stap 1)

Bepaal hoe ver de ton van de regenpijp moet staan en zet hem goed waterpas neer (evt. met  stoeptegels/standaard eronder). Monteer het bijgeleverde kraantje.

Stap 2)

Teken op je regenton aan waar de gaten moeten komen. Het gat in de regenpijp moet ca. 8 tot 9 cm hoger komen! Staat je regenton heel dicht bij de regenpijp: kijk dan goed van te voren waar je de gaten maakt. De aansluiting die de regenpijp ingaat kan dan het beste (schuin) naar voren zitten.

Stap 3)

Maak de slang van de vulautomaat eventueel nog een stukje korter. Let op: dit kan alleen aan de kant die in de ton gaat. Haal het eindstuk hiervoor af en snij hem met het stanley-mes op maat. Houd ermee rekening dat de slang een beetje in een bocht gaat, dus maak hem niet te kort. Stop de vulautomaat vervolgens in de regenpijp (het einde lijkt een beetje op een ‘bitje’) en in de regenton. Ze hoeven verder niet vastgemaakt.

Stap 4)

Je kunt de regenton voor de veiligheid ook nog even aan de muur vastzetten. Doe dit voordat de regenton vol is. Je maakt in de achterkant van de bak een gaatje met bv. een boor van 4mm. Teken aan waar het gaatje op de muur uitkomt en maak daar ook een gaatje. Gebruik een plug in de muur en zet de bak met een passende schroef met onderlegschijf vast.                                                                        Klaar!

Liever een filmpje met uitleg bekijken? Op youtube zijn meerdere duidelijke uitlegfilmpjes te vinden.

 

Leidse Regentoninitiatieven

Ieder huis een regenton! – Professoren- en burgemeesterswijk

“Ieder huis een regenton!” Dat is het doel van het buurtinitiatief van de Groengroep in de Professoren- en Burgemeesterswijk. Het plaatsen van een regenton in de achtertuin wordt gestimuleerd op een laagdrempelige manier. Zo is er onder andere een probeercollectie regentonnen samengesteld, zodat je kan zien welke regenton goed past in jouw tuin. Meer weten over dit Leidse regentoninitiatief? Kijk dan eens op www.profburgwijk.nl/ieder-huis-een-regenton

Gevelregenton – Leiden-Noord

In Leiden-Noord zie je niet de klassieke ronde regenton in het straatbeeld, maar gerecyclede, compacte regentonnen met het formaat van slechts één stoeptegel. Deze regentonnen worden gemeenschappelijk gebruikt en voorzien onder andere geveltuinen en boomspiegels van water. Initiatiefneemster Ann Keesenberg hoopt dat het bewoners stimuleert om ook zo’n gevelregenton te nemen en Leiden nog meer te vergroenen!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier