Biodiversiteit

Doe mee met de Nationale Bijentelling!

Op 18 en 19 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen. Meedoen is makkelijk! Waarom bijen tellen? Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer (foto), bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal
telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn
voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”,
aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld,
om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer
uit te kunnen sluiten.

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op www.nationalebijentelling.nl staat  een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier