Wij gaan GOED! Jij ook?

Het Warenhuis
Op de foto’s zie je Aswin voor het thema hergebruik van textiel en Chris, beiden medewerkers van kringloopwinkel Het Warenhuis. Door artikelen een tweede leven te geven, zetten zij zich in voor het milieu. Daarnaast zet Het Warenhuis zich ook in voor sociale werkgelegenheid. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier werk.

Het Warenhuis heeft dan ook twee belangrijke doelstellingen: Het promoten van zoveel mogelijk hergebruik van goederen en het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vorig jaar werd 2.3 miljoen kilo goederen ingeleverd en kende het Warenhuis een omzet van 1,5 miljoen euro. Er werken 120 medewerkers én er werden circa 80 leerwerktrajecten afgerond.

Meer informatie: Het Warenhuis

CO2 omlaag? Vooral door hergebruik van textiel!
Glas en papier leveren we gescheiden in. Hergebruik is beter dan afval verbranden. Het bespaart energiegebruik en leidt tot minder CO2-uitstoot. Tot zover geen nieuws.

Minder bekend is: hergebruik van textiel scoort het allerhoogst als het gaat om CO2-daling. Anders gezegd: bij de productie van nieuw textiel komt héél veel CO2 vrij.

In kringloop- en andere vintagewinkels vind je veel fraaie kleding van uitstekende kwaliteit. Van versleten textiel wordt isolatiemateriaal voor woningen gemaakt, dat zo nog tientallen jaren meegaat. Textiel zomaar weggooien? Denk er nog eens GOED over na!?

Leiden University Green Office (LUGO)

Begin september dit jaar is gestart met het installeren van meer dan 30 watertappunten in en om de Leidse universiteitsgebouwen. De tappunten zijn een initiatief van de Universiteit Leiden die in samenwerking met LUGO (Leids University Green Office), het gebruik van herbruikbare flessen wil promoten en daardoor het gebruik van PET-flesjes wil terugdringen.

Op de foto zie je Chantal. Een Leidse studente en Coördinator Education and Research binnen LUGO.

 

Buurttuin Tamboerpad Maredijk

Ingesloten tussen kinderopvang Petteflet en woningen ligt een klein, groen paradijsje: buurttuin Tamboerpad. Een stukje verwaarloosd groen dat in 2015 op initiatief van Bert en Wim met een klein beetje hulp van gemeente Leiden en heel veel hulp van vrijwilligers is omgetoverd tot een kleine buurttuin met kruidenspiraal, weelderige beplanting en heel veel kleine kikkertjes! Elke vrijdagmiddag werken hier vele vrijwilligers om de tuin netjes te houden. Ook de kinderen van de Petteflet bezoeken regelmatig de tuin. Met de tuin is er meer ruimte gekomen voor flora & fauna met speciale aandacht voor bijen het hele jaar door. Buurtbewoners mogen hier, binnen marges uiteraard, kruiden, groenten en bloemen plukken voor eigen gebruik. Daarnaast is de buurttuin een sociale ontmoetingsplaats geworden waar mensen elkaar treffen en ontstressen door in de aarde te wroeten en aardbeiden te oogsten.

Creëer ook een buurttuin!
Wil je ook een buurttuin in je eigen woonwijk? Er zijn veel mogelijkheden. Groen Dichterbij071 helpt je graag bij het opstarten en adviseert hoe je ook andere buurtbewoners enthousiast maakt voor een buurttuin. Er zijn diverse mogelijk om je buurttuin (deels) te financieren. Fonds1818 heeft regelmatig sponsoracties en donatiemogelijkheden voor wijkinitiatieven. Kijk voor alle mogelijkheden op de pagina Subsidies.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier