Energie

Marieke Schuurmans: een oud maar duurzaam huis

Wij zijn Marieke Schuurmans en Bart den Dulk. We hebben twee dochters, Sara (14) en Lene (11). Afgelopen zomer zijn we verhuisd van een nieuwbouwwoning in Roomburg naar een huis uit 1929 aan het Rijn & Schiekanaal.
Het is een hele overgang van een nieuwbouwhuis naar een oud huis. Met de verbouwing wilden we het comfort realiseren van een moderne woning (vloerverwarming!) maar tegelijkertijd wel zo duurzaam mogelijk met energie omspringen.

Verbouwing combineren met duurzame maatregelen
De oude bewoner van ons huis had al een aantal maatregelen genomen en het huis naar energielabel C gebracht. Overal was dubbel glas aangebracht en er lag een aantal zonnepanelen op het schuurdak. Een zonneboiler zorgde voor de waterverwarming en de spouwmuren waren geïsoleerd. Dit was een heel mooi uitgangspunt om na te denken hoe we het huis nog verder konden verduurzamen. Dat wilden we graag in deze verbouwing realiseren.
Ook wilden we graag de lange termijn in gedachten houden en nu keuzes maken die niet alleen goed zijn voor de komende vijf jaar, maar die op de lange termijn duurzaam zijn.

Leiden aardgasvrij
In de toekomst wordt Leiden aardgasvrij. We hebben er daarom nu al voor gekozen de gasaansluiting geheel te verwijderen en vervangen door een warmtepomp. Verder hebben we voor vloerverwarming gekozen met daaronder isolerende platen die op de houten ondervloer zijn geplaatst. Zo hebben we de vloer kunnen isoleren terwijl we de kruipruimte wel intact is gebleven. De zonneboiler hebben we aangesloten op de warmtepomp zodat het water zoveel mogelijk door zonne-energie verwarmd wordt en de pomp pas bij-verwarmd als dat nodig is.

In ons oude huis hadden we al winddelen gekocht voor 85% van ons energieverbruik, die hebben we natuurlijk gewoon mee kunnen verhuizen. Dus we hebben een groen totaalplaatje kunnen realiseren en is ons energielabel dan ook aangepast naar A!

Wat levert het nu op?
Wat alles ons praktisch oplevert is een beetje lastig te bepalen. De pomp is een klein maandje geleden geïnstalleerd en we moeten de eerste winter nog in gaan. We hebben geen goede vergelijking van de oude situatie en hoeveel energie we in deze nieuwe situatie verbruiken. In onze omgeving levert het op dat we mensen aan het denken zetten over de keuzes die je kunt maken. Niemand kan goed geloven dat je zo’n oud huis zo energiezuinig kunt maken. We hebben al een hoop gesprekjes gevoerd over de keuzes en afwegingen die we hebben gemaakt in deze verbouwing.

Voordat we aan de maatregelen begonnen hebben we een energieadvies gekregen die hoorde bij onze (duurzame) hypotheek. Er is een adviseur langs geweest die met ons heeft gekeken naar de energiemaatregelen die al waren genomen. Hij heeft ons advies gegeven over de mogelijkheden om verder te verduurzamen. Op basis van dit advies hebben we verschillende offertes op laten maken voor vloerisolatie en een warmtepomp en de afweging gemaakt of we een full electric of hybride warmtepomp zouden kiezen.

Mijn tip
Als tip aan anderen zou ik willen meegeven: denk aan je energieverbruik en footprint op de lange termijn als je gaat verbouwen en neem dat mee in je overwegingen. En doe het gewoon! Er is veel informatie te vinden over duurzaam verbouwen. Plus de timing is nu goed, er zijn een hoop subsidies en regelingen waarvan je gebruik kunt maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier