Circulaire Economie

Oud textiel wordt fantasieknuffel of uniek kledingstuk

Oude kledingstukken, schoenen, riemen, tassen of knuffels worden steeds beter ingezameld via de speciale textielbakken en kringloopwinkels. Textiel kun je goed ‘upcyclen’. Dit betekent dat het nieuwe product bij hergebruik dezelfde kwaliteit behoudt of zelfs nog verbetert ten opzichte van het oorspronkelijke product.

Twee ondernemende Leidenaren upcyclen textiel tot fantasieknuffels en unieke mode
Petra van Knuffelskado verwerkt oude knuffels tot nieuwe, unieke fantasieknuffels waar kinderen weer blij van worden en Saskia van LUREaLURE verzamelt de mooiste stoffen en borduurwerken en verwerkt deze in haar unieke kledingstukken.

Fantasieknuffel met een GOED verhaal

In een verloren hoekje lagen jarenlang talloze knuffels van Petra’s dochter –inmiddels 18 jaar- samengepropt in vuilniszakken. Na jaren trouwe dienst kon Petra de knuffels niet zomaar afdanken. Tijdens de coronaperiode had ze ineens veel tijd en kon ze haar creativiteit de vrije loop laten. Zo ontstonden haar fantasieknuffels.

‘Ik splits de knuffels op in verschillende onderdelen, zoals romp, poten en kop. Vervolgens kijk ik wat leuk bij elkaar past en zet ze vervolgens weer in elkaar. Maar wel net even anders,’ vertelt Petra.
In haar winkel staan de fantasieknuffels overal tentoongesteld. Op het eerste gezicht lijken het knuffels als alle andere, het valt niet perse direct op. Maar als je goed kijkt, zie je ineens dat er iets niet klopt. Zo heeft een voormalige hondenknuffel ineens een olifantenkop en zit daarnaast een kleine teddybeer met hondenkop. ‘Ik ben vooral gek op ouderwetse knuffels,’ zegt Petra, ‘maar kinderen vinden die vaak te saai. Juist met die knuffels werk ik graag. Door ze onderling te combineren ontstaan nieuwe leuke, gekke fantasieknuffels die de kinderen wél leuk vinden.’

Opvallende en unieke kleding: LUREaLURE maakt het

Jarenlang ontwierp en maakte Saskia kostuums voor het theatergezelschap Dogtroep. ‘Bij theaterproducties is geld altijd schaars, dus kostuums maakten we van materialen die we ter plekke vonden. Zo hebben we een keer van oude scheepszeilen met touwen, broeken voor de hoofdrolspelers gemaakt. Dat creatieve ontwerpproces: weinig geld uitgeven en bedenken van nieuwe combinaties. Dat vind ik inspirerend en daar ligt ook echt mijn kracht.’

Nu heeft Saskia haar eigen atelier en ontwerpt ze unieke kledingstukken, die via haar webshop de hele wereld overgaan. ‘In een kringloopwinkel kwam ik een stapel ouderwetse, grof geborduurde kussens tegen. Ik vond het zo ontroerend, de nijverheid waarmee ooit aan die kussens is gewerkt. Avond aan avond borduren, dat doen we niet meer. Daarmee ontstond mijn huidige passie voor borduurwerken. Van de grove kussens heb ik nieuwe, grote kussens gemaakt en fijnere borduurwerken verwerk ik in mijn rokken (zie foto hiernaast).

Het geeft me een goed gevoel dat ik zelf, hoe klein het effect ook mag zijn, iets doe om de enorme hoeveelheid wegwerpfashion tegen te gaan. Het raakt me echt dat we zó nonchalant zóveel vervuilende grondstoffen gebruiken, terwijl mensen het heel normaal vinden om hun kleding na één seioen alweer weg te gooien. Ik doe wat ik kan doen, en ik hoop daarmee ook anderen te inspireren.’

Informatie & contact:

Saskia van de Zee
LUREaLURE

Petra van Venetië
Knuffelskado
De fantasieknuffels kun je bekijken in haar winkel aan de Haarlemmerstraat 189 in Leiden

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier