Energie

Subsidieregeling duurzame koelkast

Het budget voor deze regeling is op. Inschrijven voor de wachtlijst is ook niet meer mogelijk. (mei 2024)

Subsidieregeling

Oude apparaten in huis gebruiken veel stroom. Dit zorgt voor onnodig hoge kosten. Niet iedereen heeft voldoende geld om oude apparaten te vervangen. De gemeente Leiden wil mensen met een laag inkomen helpen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een subsidieregeling vastgesteld voor duurzame koelkasten in Leiden. De regeling houdt in dat mensen een voucher van €300,- krijgen waarmee een energiezuinige koelkast met korting kan worden gekocht.

Het doel van deze regeling is het energieverbruik van mensen met een laag inkomen te verlagen. Dit gebeurt door de uitgifte van een voucher ter waarde van €300,- waarmee een energiezuinige koelkast kan worden gekocht. Het gaat dan om koelkasten met minimaal energielabel D. Deze koelkasten zijn al snel twee keer zuiniger dan oudere koelkasten. Omdat koelkasten in een huishouden vaak een van de grootste energieverbruikers zijn, scheelt dit bij de huidige energieprijzen al snel €100,- per jaar op je energierekening. Met deze regeling wordt er een stap gezet in het verlagen van het energieverbruik en het tegengaan van armoede.

Samen energie besparen
De gemeente Leiden wil dat iedereen mee kan met de energietransitie en neemt daarom maatregelen waarmee besparende producten voor iedereen bereikbaar worden. Deze maatregelen maken deel uit van de Leidse Bestrijding Energiearmoede door Stimulering Energiebesparing. De gemeenteraad heeft dit plan in leven geroepen om ervoor te zorgen dat de energietransitie inclusief zal zijn en iedereen mee kan delen in de baten van verduurzaming. Er staan meerdere maatregelen in zoals energieadvies voor huurders in de sociale sector, energiecoaches die in de wijken bij mensen langs gaan om te helpen verduurzamen, en het ondersteunen van woningeigenaren die zelf hun woning niet kunnen verbeteren. De duurzame koelkastregeling is ook onderdeel van dit plan.

Voor wie?
De regeling is als eerste bedoeld voor Leidenaren die automatisch de Energietoeslag ontvingen. Dat zijn Leidenaren die:

– Daarna komen Leidenaren in aanmerking die de Energietoeslag zelf hebben aangevraagd en ontvangen.
– Ten derde wordt de regeling uitgebreid naar Leidenaren die aanspraak maken op de ‘Tijdelijke regeling bijzondere bijstand energiekosten’.

Hoe werkt het?
De gemeente is gestart met het informeren van de mensen die in aanmerking komen voor de regeling. De voucher is per post verstuurd. De voucher kan worden ingeleverd bij aangesloten winkels in Leiden en online. Hieronder staan de stappen duidelijk uitgelegd.
Wanneer?
Deze regeling gaat dit jaar in en is tot 31 juli 2024 van kracht.
Hoe ontvang ik mijn cadeaukaart?
In de ontvangen brief zit een cadeaukaart ter waarde van €300,- voor een nieuwe energiezuinige koelkast. Dit bedrag krijg je van de gemeente Leiden omdat je de energietoeslag ontving en kun je gebruiken om een zuinige koelkast mee te kopen.
Waarom een zuinige koelkast?
Met een zuinige koelkast verbruikt je minder elektriciteit. Je energierekening gaat daardoor omlaag. Bekijk op de checklist of je met een nieuwe koelkast geld bespaart. Zo ja activeer dan de cadeaukaart. In de envelop die je thuis hebt gekregen vind je de unieke activeringscode. Je hoeft deze alleen nog maar te activeren. Je kunt de cadeaukaart op verschillende manieren activeren.

Hoe activeer ik mijn cadeaukaart?

1. Via de QR-code

– Scan de QR-code op de brief en klik op de activatielink
– Voer de activatiecode en pasnummer in, deze staat op de achterkant van uw cadeaukaart (even krassen)
– Voer je emailadres, naam, telefoonnummer en postcode in
– Klik op activeer en je ontvangt een bevestiging van de activatie. Jouw cadeaukaart is nu geactiveerd! Je kunt het gebruiken om een zuinige koelkast te kopen.
2. Via de website
– Typ de uitgeschreven link in de url-balk: https://leidenform.groupcard.eu/activatie/stap1
– Voer de activatiecode en pasnummer in, deze staat op de achterkant van de cadeaukaart (even krassen)
– Voer je emailadres, naam, telefoonnummer en postcode in
– Klik op activeer en je ontvangt een bevestiging van de activatie. Jouw cadeaukaart is nu geactiveerd! Je kunt het gebruiken om een zuinige koelkast te kopen.
 3. Via de e-mail
– Stuur je activatiecode, pasnummer en postcode per e-mail naar:
leiden@duurzame-cadeaukaart.nl
– De medewerker activeert jouw cadeaukaart
– Je ontvangt een bevestiging van de activatie. Jouw cadeaukaart is nu geactiveerd! Je kunt het gebruiken om een zuinige koelkast te kopen.
4. Via de telefoon
– Bel naar 088-5387072
– Geef je naam, activatiecode en pasnummer, telefoonnummer en postcode door aan de medewerker
– De medewerker activeert jouw cadeaukaart
– Je ontvangt een bevestiging van de activatie. Jouw cadeaukaart is nu geactiveerd! Je kunt het gebruiken om een zuinige koelkast te kopen.
Hoe lang is de cadeaukaart geldig?
 Let op: je moet de cadeaukaart uiterlijk 1 juli 2024 activeren.
Als je de cadeaukaart hebt geactiveerd, dan is de cadeaukaart twee maanden geldig.
Voorbeeld: activeer je de cadeaukaart op 5 januari 2023, dan geldt de cadeaukaart tot en met 5 maart 2023.
Hoe en waar lever ik de cadeaukaart in?
Koop binnen twee maanden na activatie een nieuwe zuinige koelkast, hieronder zie je de mogelijkheden:

In een van de onderstaande winkels:

EP Swaak, Pelikaanstraat 22
– BCC, Rijneke Boulevard (Koelvriescombinatie, tafelmodel)
Oudshoorn Witgoed,  Vijf Meiplein 146
– Van Berge Henegouwen, Lange Mare 106 (Koelvriescombinatie, tafelmodel)

Of koop de koelkast online via de inwisselpagina, daar vind je naast bovenstaande winkels ook koelkasten aangeboden door CoolBlue.

Neem de cadeaukaart en paspoort of identiteitsbewijs mee. De leverancier bezorgt jouw nieuwe koelkast en neemt de oude koelkast mee. Veel plezier met jouw nieuwe zuinige koelkast!

Vragen?

Heb je nog vragen bel met Groupcard (Op werkdagen, tussen 9.00-17.00 uur), telefoonnummer 088- 5387072.

Folder Koelkastregeling (Engels en Nederlands)
Checklist Engels
Checklist NL

Er zijn nog enkele vouchers beschikbaar. U kunt uw cadeaukaart nog laten activeren zolang de voorraad strekt. Daarna zal deze regeling ophouden te bestaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier