Jaar van de Tuin

Doe mee! Nationale Bijentelling

In het weekend van 17 en 18 april is er voor de vierde keer de ‘Nationale Bijentelling’. Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Elke bij telt, jij ook?

Aanmelden en meer informatie
Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Om je aan te melden ga je eerst naar www.nationalebijentelling.nl. Daar wordt stap voor stap uitgelegd hoe je kunt mee tellen. Het tellen zelf duurt 20 tot 30 minuten. Je kunt het beste bijen tellen in je tuin of op je balkon. Bij voorkeur een zonnig moment, want dan vliegen er de meeste bijen. Bijen houden van warmte.

Goed voorbereiden?
Op de website van de nationale bijentelling is er heel veel hulp beschikbaar om de bijensoorten te leren herkennen. Niet alleen daar is er hulp. Ook op de websites van IVN, KNVV, Nederland Zoemt en natuurlijk op Bijenlandschap.nl is er van alles te vinden over de bijen en hommels. En op 15 april  organiseert IVN Natuureducatie in samenwerking met gemeente Leiden en Naturalis een webinar waarmee je op weg wordt geholpen in het herkennen, tellen én verwennen van wilde bijen. Meer informatie en aanmelding via www.ivn.nl/webinarwildebijen.

Voorproefje
Hier alvast een paar mooie bijennamen die je zou kunnen zien dat weekend: Honingbij, Rosse Metselbij, Aardhommel, Gehoornde metselbij, Akkerhommel, Sachembij en Vosje. Wil je meer weten? Kijk dan op www.bijenlandschap.nl.

Help de bij en doe mee aan het Bijenlandschap
In de Groene Cirkel Bijenlandschap werkt een groot aantal partijen samen aan een bijenlandschap in het gebied van Wassenaar tot en met de Duin- en Bollenstreek, en van de kust tot Nieuwkoop. Iedereen kan met balkon of (gevel)tuin meedoen. Bijvriendelijke inrichting en beheer moeten zorgen voor een netwerk van verbindingen met voldoende voedsel en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. In drie jaar tijd heeft dit geresulteerd in 34% meer soorten bijen in de gemonitorde gebieden van het Bijenlandschap. Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit.

Meer informatie

Locaties en tijden

Za 17 t/m zo 18 april 2021

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier