Jaar van de tuin

Jaar van de Tuin TV

De gemeente Leiden heeft 2021 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Tuin’. Via een wekelijks televisieprogramma krijgt iedereen op een leuke en laagdrempelige manier tips om de tuin klimaatbestendig te maken. Van tegeltuin naar een tuin met tegel bijvoorbeeld. Met meer ruimte voor groen. En natuurlijk worden ook de balkons niet vergeten.

Dit wekelijkse tv-programma wordt gemaakt met heel veel andere partijen en vrijwilligers uit de stad in het kader van het Jaar van de Tuin. Tijdens dit jaar willen we inwoners zoveel mogelijk stimuleren hun balkon of tuin aantrekkelijk te maken voor insecten en vogels. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn!

Afleveringen

Jaar van de Tuin aflevering 33

9 december 2021

Een extra lange uitzending van het Jaar van de Tuin! Annika, Robbert en Grace blikken terug op het afgelopen jaar en vertellen hun favoriete hoogtepunten. Verder in deze aflevering: zijn we aanwezig bij de aanleg van de Tiny Forest, worden in de Zeeheldenbuurt de laatste planten geplaatst in de tuin van Esraa en vertelt Carla Teune over de winterjasmijn en de winterzoet.

Jaar van de Tuin aflevering 32

1 december 2021

Deze week ontvangt Robbert plantaardig publicist Katja Staring in de studio. Zij vertelt over wat een natuurtuin precies is en hoe je avontuurlijk kan tuinieren. Ook vertelt Katja over haar favoriete planten in de tuin. Verder in deze aflevering gaan we op bezoek bij de verticale geveltuin van Barbara, zijn we aanwezig bij de Leidse zaailingen-oogstdag en kan jij het Tuinschrift of het boek “Avontuurlijk tuinieren” van Katja Staring winnen!

 

Jaar van de Tuin aflevering 31

24 november 2021

Cor van Gelderen is te gast bij het Jaar van de Tuin en vertelt over zijn nieuwe boek: “Hypernatuur”. Door vanuit de natuur te denken, kan je elke tuin harmonieuze, groen en onderhoudsvriendelijk maken. Maar waar begin je? Daar heeft Cor handige tips voor! Verder in deze aflevering: de feestelijke opening van het project Tulpenmanie, een paddenstoelenrondleiding door de Hortus, de start van een groene tuin bij Esraa en Abdullah en kun jij kans maken om het boek “Hypernatuur” te winnen!

Jaar van de Tuin aflevering 30
17 november 2021

Een bijzondere aflevering van het Jaar van de Tuin! Het is namelijk de 30ste aflevering! In de Hortus ontmoet Grace bioloog Jolanda Brouwer. Zij vertelt onder andere waarom het goed is om alle bladeren in de tuin te laten liggen en deelt haar tips over wat je nu goed kan planten in de moestuin. Ook vertelt Carla Teune meer over de chrysant en het beroemde chrysanten-festival in Japan. John Huiberts geeft kijkje in zijn werk als bollenboer en vertelt over zijn biologische manier van bollen kweken.

Jaar van de Tuin aflevering 29 
10 november 2021

De Zeeheldenbuurt-special van het Jaar van de Tuin! Robbert bezoekt de Zeeheldenbuurt en interviewt verschillende buurtbewoners over hun harde werk: veel tegels gaan eruit en hele mooie bloemen, bomen en planten komen ervoor in de plaats. Kortom, een bomvolle aflevering volop inspiratie en lekker veel groen!

Jaar van de Tuin aflevering 28
3 november 2021

Heb je ooit gehoord van Berenklauwjenever en sloe gin? Ellis Grootveld vertelt welke planten en vruchten eetbaar zijn en wat je ermee kan doen. Ook hoor je welke vrucht als “appelmoes in een schilletje” wordt genoemd. Robbert vertelt over één van de bekendste giftige plant  en waarom deze wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Verder zie je het eindresultaat van Jasper zijn vergroende tuin in de Zeeheldenbuurt!

Jaar van de Tuin aflevering 27
27 oktober 2021

Robbert gaat in gesprek met Peter Bulsing over hoe je een (be)leefbare tuin kan creëren vol inheemse planten en insecten. Grace gaat op bezoek bij een Leidse buurttuin waar zij Jana interviewt over hoe deze bloeiende tuin tot stand is gekomen. Ook vertelt Jasper aan Dilys zijn wens om zijn betegelde tuin te vergroenen met de focus op veel variatie, veel kleur en ruimte voor biodiversiteit. Daarnaast maak je kans om het boek “De (Be)Leefbare Tuin” van Peter Bulsing te winnen! Meer weten? Bekijk dan snel deze aflevering!

Jaar van de Tuin aflevering 26
20 oktober 2021

In het voorjaar zie je er bollenvelden vol mee staan: tulpen. Maar waar komen de tulpen vandaan? En hoe plant je een tulp? Carla Teune vertelt hierover en deelt haar tip over wat je kan doen met uitgebloeide tulpen. Leonie Kaptein verkoopt bijzondere tulpen waarmee je zelfs kans maakt op een bodemanalyse van je tuin! Verder ontmoet Grace imker Henk-Jan die onder andere vertelt hoe je je tuin bij-vriendelijk kan inrichten en hoeveel kilo honing bijen kunnen maken. En in de Zeeheldenbuurt maakt Dilys Moons een tuinontwerp samen met Iris.

Jaar van de Tuin aflevering 25
13 oktober 2021

Voor deze nieuwe aflevering begeeft Grace zich in de jungletuin van Richard en nemen we hier een uitgebreid kijkje. Annika bekijkt met Anne Marie een bokashi emmer en gaat met Frank op zoek naar de vlechtheg in park Matilo. Robbert is met Dillys in de zeeheldenbuurt voor weer een prachtig tuinontwerp.

Jaar van de Tuin aflevering 24
6 oktober 2021

In deze nieuwe aflevering zijn we op bezoek in de tuin van Annemarie van Dam om alles te leren over compost! Gaat Grace op bezoek bij Elena om naar haar wormenhotel te kijken, maakt Dillys weer een mooi ontwerp in de Zeeheldenbuurt en gaat Robbert de gewonnen kroostegels overhandigen. Kortom weer genoeg te beleven!

Jaar van de Tuin aflevering 23
29 september 2021

Een nieuwe aflevering! Met de ophaaldag van de biokrokusbollen; Joke van kwekerij Festina Lente Tuin verteld ons over Festina Lente en planten voor de droge tuin, wat kun je allemaal met een droge tuin en waar kun je aan denken om het tot een succesvol plantenfeestje te maken? We kijken bij het Zoete Land naar een speciale peper, de Lila Luci; Grace gekke tuintip om water te besparen in droge tijden; Festina Lente top tips voor de tuin!; We keren terug naar de balkontuin van Ingrid in Groenoord-Zuid en kijken naar haar groendak.

Jaar van de Tuin tv aflevering 22
22 september 2021

Deze week praten we je helemaal bij over het vertikaal groenproject in de Zeeheldenbuurt, gaan we op bezoek bij een prachtige mini oase, we kijken vooruit naar de herfst met de Herfstannemoon, bezoeken het bijenlint van het Zoete Land en maken weer een mooi tuinontwerp met Dillys. Genoeg inspiratie om de herfst mee te beginnen!

Jaar van de Tuin tv aflevering 21
15 september 2021

Laat de bodem het werk doen!. Met deze woorden van Sjaak Willemstein is zijn visie in één keer weergegeven. De duurzaamste hovenier (2017) houdt een gloedvol pleidooi voor het bodemleven en laat je zien wat je met goed gekozen tegels kunt doen. Ja, ook met tegels kun je werken aan een koelere en groenere tuin. Tuinontwerpster Dilys Moons gaat in gesprek met Jasper Toet uit de Zeeheldenbuurt en laat hem zien hoe zijn verschillende wensen om zijn te zetten in een tuin die het hele jaar in bloei staat. Hidde Griek van Flip the City legt uit hoe zijn van het kroos uit de grachten kroostegels maken. Ook jij kunt zo’n kroostegel winnen…En wat je in september kunt doen in je tuin: vooral genieten volgens Sjaak! Bomvolle aflevering, dus kijken!

Jaar van de Tuin tv aflevering 20
8 september 2021

Deze week Robbert vanuit de Hortus met alles over bollen en knollen. Een kijkje bij de bollentuin en hoe dat eruit ziet in september, de Herfsttijlloos, mooie herfstcyclamen, de crocosmia, , de tuinwolfsmelk, de cosmea bij het Zoete Land en een tuinontwerp van Dillys in de Zeeheldenbuurt!

Jaar van de Tuin tv aflevering 19
1 september 2021

Jaar van de Tuin TV aflevering 18
14 juli 2021

De zomerspecial van het Jaar van de Tuin over samen tuinieren, hofjes en vlinders! Siebrand van der Ploeg vertelt over hoe het tuinieren in Het Zoete Land en Bontekoe zorgt voor verbinding in de buurt. Annika ervaart hoe het is om in een Leids hofje te wonen. Ook zie je nu overal prachtige vlinders. Ineke Radstaat-Koopmans vertelt hoe je deze vlinders kan tellen. Daarnaast ontmoet Dilys Moons de winnares van de Groenen Tuinen Actie in de Zeeheldenbuurt om een mooi groen tuinontwerp te maken.

Jaar van de Tuin TV aflevering 17
7 juli 2021

Vanuit de Hortus Botanicus Leiden staat deze aflevering in het teken van de varen. Miguel Fernandez-Voortman vertelt over zijn werk in de varen tuin en daagt je uit hoe je je eigen varens kan vermeerderen. Ook vertelt Harry Roskam, oprichter van de varentuin, over de variëteit van varens en deelt een bijzonder weetje. Toke Egberts deelt haar fascinatie voor varens in deze varen-special van Het Jaar van de Tuin

Jaar van de Tuin TV aflevering 16
30 juni 2021

Een bomvolle uitzending waarin de vijver centraal staat. Zo horen we goede tips van ecologisch adviseur Roelant Jonker met tips over het ingraven van een speciekuip (voor de kleine stadstuin). Maar uiteraard graven we ook een speciekuip in, dit keer in de Stevenshof.  En gaan we op bezoek naar de Haagwijk-Noord, waar we een geweldige geveltuin zien, met vijver! Ja, dat kan dus. Van Marco Roos van Naturalis horen we veel over oeverplanten. Zijn tip: kijk ook eens naar je naburige sloot wat daar groeit! Hij pleit ook om eens te kijken op oeverplanten.nl. De makkelijke plant van de week: de Valeriaan, een echte moerasplant. Als laatste kondigen we de winnaars aan van het boek ‘Het bijenbalkon’ van Caspar Janssen.

Jaar van de Tuin TV aflevering 15
23 juni 2021

Een nieuwe aflevering over insecten en dieren in de tuin. Corrina Vermeulen deelt haar tips en tricks over de slak: welke planten eet de slak en hoe houd je deze weg van je lievelingsplant? Oud-Hortulana Carla Teune laat zien welke eigenschappen van de plant niet favoriet zijn bij dieren en insecten. Verder in deze aflevering vertelt Marian Kathmann over de kever en wordt de winnaar van de Groene Tuinen Actie bekend gemaakt.

Jaar van de Tuin TV aflevering 14
16 juni 2021
‘Een nieuwe (Engelse! maar met ondertitels 🙂 ) aflevering van Jaar van de Tuin! Met Neta van Seedsandthecity over haar groentetuintje in haar achtertuin en balkon, over de oudste tomaat ter wereld bij Naturalis, een bezoekje bij Voedselbos Okkerheide en een update van Robbert zijn achtertuin!’

Jaar van de Tuin TV aflevering 13
9 juni 2021
We kijken in Leidse tuinen met bomen, van groot tot klein, praten met Martin Hermy over zijn nieuwste boek ‘De juiste boom voor elke tuin’, Carla Teune laat in de Hortus botanicus Leiden de Siebold appel zien, we gaan op bezoek bij de mooiste boom van Zuid-Holland en hebben nog een toffe bomentip.

Jaar van de Tuin TV aflevering 12
2 juni 2021
Vandaag spreken we met Wouter Moerland, de Leidse stadsecoloog (en ook inwoner van Leiden), kijken we stokrozen als stadsvegetatie en leren we hoe je ze in je eigen omgeving kunt krijgen. Ook nemen we een kijkje in de volle en groene tuin van Nick Kooreman, groencoach van Samen aan de Slag, zien we zijn fruithaag aan leibomen en leren we over het gebruik van buisband om fruitbomen te leiden. Wouter vertelt nog over de Atalanta vlinder aan de hand van een mooi filmpje. We zoemen in op de witte en gele lentekleuren en bespreken de makkelijke planten boterbloemen, witte dovenetel en de meidoorn. De kijkersvraag gaat dit keer over bladluizen in je tuin.

Jaar van de Tuin TV aflevering 11
26 mei 2021
Een nieuwe aflevering van Jaar van de Tuin met als gast Caspar Janssen, auteur van het bijenbalkon. Hij vertelt hoe hij zonder enige kennis begon met het vergroenen van zijn balkon en uiteindelijk een bijenparadijs wist te creëren! Je kunt ook een boek winnen dus kijk snel hoe! Verder nemen we een kijkje op een balkon in Nieuw Leyden waar niet alleen plantjes staan maar ook meetapparatuur voor de lucht. Hebben we een paar hele makkelijke plantjes voor op het balkon en nemen we eens een kijkje bij de schooltuinen voor wat onverwachte balkonplantinspiratie!

Jaar van de Tuin TV aflevering 10
19 mei 2021
De gast van vandaag is Simon Fennes, de kok uit de Hortus Botanicus. Hij vertelt over zijn eigen tuin en zijn groeiende liefde voor planten. Maar hij neemt ons ook mee naar zijn keuken in de Hortus. We kijken naar hoe Simon van brandnetels soep maakt en van daslook heuse pesto. Ook nemen we een kijkje in de eetbare tuin van Marijke Langeveld, die vol staat met zevenblad, braam en andere planten. Ten slotte laat Annika zien hoe je bosui en bleekselderij in je eigen tuin vermeerdert, super makkelijk blijkbaar! De kijkersvraag gaat over welke kruiden je in de schaduw kunt planten.

Jaar van de Tuin TV aflevering 9
12 mei 2021
We duiken in het gevelgroen. Jonge kijkertjes stuurden ons vragen in en aan Sjaak Willemstein van Willemstein Hoveniers vroegen we om antwoorden. Sjaak werd in 2017 uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van Nederland. Hij pleit voor wilde wingerd als klimplant, maar is ook fan van de klimop! Over die wilde wingerd als woesteling, weet Carla Teune, oud-Hortulana, veel te vertellen. Ook gaan we op bezoek in de Zeeheldenbuurt, op zoek naar verticaal gevelgroen. Mathilde Simons van de Hortus vertelt ons alles over het muurleeuwenbekje, een plantje waar insecten dol op zijn. Daarnaast nemen we een kijkje in  de Professoren en Burgemeesterwijk waar bewoners een probeercollectie regentonnen uitstallen. De makkelijke planten van deze week zijn de donkere ooievaarsbek en de ossentong.

Jaar van de Tuin TV aflevering 8
5 mei 2021
Een nieuwe woensdag een nieuwe aflevering! Met regentonnen, een makkelijke plant voor óp de regenton, korstmossen, de nieuwe tuin van Robbert (en hoe ziet zo’n tuin er soms uit als je verhuist naar een nieuwe stek) en de gast in de studio deze week is Cynthia Faas, frontoffice coördinator bij de Hortus.

Jaar van de Tuin TV aflevering 7
28 april 2021
Een kakelverse aflevering van Jaar van de Tuin met deze week alles voor een vogelvriendelijke tuin! Wil je meer vogels in je tuin? Wil je meer weten over vogels voeren? Nestkansjes? Vogelbadjes? Samen met vogelboekenschrijver Dick de Vos bespreken we hoe je je tuin omtovert tot een een vogelparadijsje.

Jaar van de Tuin TV aflevering 6
21 april 2021
Hij is er weer, een verse Jaar van de tuin! Bomvol over de wilde tuin met als makkelijke plant de vlier, over de egelsnelweg in Nieuw Leyden, een zelfbouw egelhuis van tegels (want dat kun je doen met je gewipte tegels tijdens het NK tegelwippen!) een kijkersvraag en meer!

Jaar van de Tuin TV aflevering 5
14 april 2021
Een nieuwe aflevering! Met als gast de imker van de Hortus Botanicus, we praten over de Sachembij, de makkelijke plant van deze week is de Hondsdraf en we gaan op bezoek in een tegeltuin om deze te voorzien van een bijenhotel Veel kijkplezier!

Jaar van de Tuin TV aflevering 4
7 april 2021
Een nieuwe aflevering vol met groene schuttingen en hagen! Samen met Marijke Langeveld in de studio kijken we naar haar tuin en een berg groene schuttingopties aan de hand van prachtige voorbeelden uit Leiden zelf natuurlijk! We praten over bijen en bijenhotels met Koos Biemeijer en hebben natuurlijk weer makkelijke planten voor je.

Jaar van de Tuin TV aflevering 3
31 maart 2021
Aflevering 3 is er met een snelle tegel eruit, plantjes erin actie in de Stevenshof, uitleg over wateroverlast (voorkomen) vanuit de Merenwijk, natuurlijk de makkelijke plant(en) van deze week en een kijkersvraag met experuitleg over pissenbedden! Veel kijkplezier!

Jaar van de Tuin TV aflevering 2
24 maart 2021
Een nieuwe aflevering waarin Robbert zich voorstelt, we op bezoek gaan bij Ingrid, de bovenbuurvrouw van Koen en Marjolein van de tegeltuin, we bij Conny langsgaan voor de introductie van haar balkon voor hetzelfde item, een kijkersvraag over watergeven van de boomspiegel en geveltuin en we iets leren over kikkers en padden!

Jaar van de Tuin TV aflevering 1
17 maart 2021
Aflevering gemist? Geen probleem hij staat natuurlijk online! Heb je hem gekeken en je denkt maar ik heb ook een vraag, een tip, een probleem in mijn tuin of op balkon, een prachtig plaatje van een tuin… maak een filmpje (als het kan landscape/liggend) en stuur hem naar jaarvandetuin@leiden.nl

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier