Jaar van de Tuin

Jaar van de Tuin TV

De gemeente Leiden heeft 2021 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Tuin’. Via een wekelijks televisieprogramma krijgt iedereen op een leuke en laagdrempelige manier tips om de tuin klimaatbestendig te maken. Van tegeltuin naar een tuin met tegel bijvoorbeeld. Met meer ruimte voor groen. En natuurlijk worden ook de balkons niet vergeten.

Dit wekelijkse tv-programma wordt gemaakt met heel veel andere partijen en vrijwilligers uit de stad in het kader van het Jaar van de Tuin. Tijdens dit jaar willen we inwoners zoveel mogelijk stimuleren hun balkon of tuin aantrekkelijk te maken voor insecten en vogels. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn!

Afleveringen

 

Jaar van de Tuin TV aflevering 18
14 juli 2021

 

Jaar van de Tuin TV aflevering 17
7 juli 2021

In deze aflevering van Jaar van de Tuin wordt er onder andere een bezoek gebracht aan de Varentuin van de Hortus Botanicus, Miquel Fernadez-Voortman vertelt erover.

Jaar van de Tuin TV aflevering 16
30 juni 2021

Een bomvolle uitzending waarin de vijver centraal staat. Zo horen we goede tips van ecologisch adviseur Roelant Jonker met tips over het ingraven van een speciekuip (voor de kleine stadstuin). Maar uiteraard graven we ook een speciekuip in, dit keer in de Stevenshof.  En gaan we op bezoek naar de Haagwijk-Noord, waar we een geweldige geveltuin zien, met vijver! Ja, dat kan dus. Van Marco Roos van Naturalis horen we veel over oeverplanten. Zijn tip: kijk ook eens naar je naburige sloot wat daar groeit! Hij pleit ook om eens te kijken op oeverplanten.nl. De makkelijke plant van de week: de Valeriaan, een echte moerasplant. Als laatste kondigen we de winnaars aan van het boek ‘Het bijenbalkon’ van Caspar Janssen.

Jaar van de Tuin TV aflevering 15
23 juni 2021

Jaar van de Tuin TV aflevering 14
16 juni 2021
‘Een nieuwe (Engelse! maar met ondertitels 🙂 ) aflevering van Jaar van de Tuin! Met Neta van Seedsandthecity over haar groentetuintje in haar achtertuin en balkon, over de oudste tomaat ter wereld bij Naturalis, een bezoekje bij Voedselbos Okkerheide en een update van Robbert zijn achtertuin!’

Jaar van de Tuin TV aflevering 13
9 juni 2021
We kijken in Leidse tuinen met bomen, van groot tot klein, praten met Martin Hermy over zijn nieuwste boek ‘De juiste boom voor elke tuin’, Carla Teune laat in de Hortus botanicus Leiden de Siebold appel zien, we gaan op bezoek bij de mooiste boom van Zuid-Holland en hebben nog een toffe bomentip.

Jaar van de Tuin TV aflevering 12
2 juni 2021
Vandaag spreken we met Wouter Moerland, de Leidse stadsecoloog (en ook inwoner van Leiden), kijken we stokrozen als stadsvegetatie en leren we hoe je ze in je eigen omgeving kunt krijgen. Ook nemen we een kijkje in de volle en groene tuin van Nick Kooreman, groencoach van Samen aan de Slag, zien we zijn fruithaag aan leibomen en leren we over het gebruik van buisband om fruitbomen te leiden. Wouter vertelt nog over de Atalanta vlinder aan de hand van een mooi filmpje. We zoemen in op de witte en gele lentekleuren en bespreken de makkelijke planten boterbloemen, witte dovenetel en de meidoorn. De kijkersvraag gaat dit keer over bladluizen in je tuin.

Jaar van de Tuin TV aflevering 11
26 mei 2021
Een nieuwe aflevering van Jaar van de Tuin met als gast Caspar Janssen, auteur van het bijenbalkon. Hij vertelt hoe hij zonder enige kennis begon met het vergroenen van zijn balkon en uiteindelijk een bijenparadijs wist te creëren! Je kunt ook een boek winnen dus kijk snel hoe! Verder nemen we een kijkje op een balkon in Nieuw Leyden waar niet alleen plantjes staan maar ook meetapparatuur voor de lucht. Hebben we een paar hele makkelijke plantjes voor op het balkon en nemen we eens een kijkje bij de schooltuinen voor wat onverwachte balkonplantinspiratie!

Jaar van de Tuin TV aflevering 10
19 mei 2021
De gast van vandaag is Simon Fennes, de kok uit de Hortus Botanicus. Hij vertelt over zijn eigen tuin en zijn groeiende liefde voor planten. Maar hij neemt ons ook mee naar zijn keuken in de Hortus. We kijken naar hoe Simon van brandnetels soep maakt en van daslook heuse pesto. Ook nemen we een kijkje in de eetbare tuin van Marijke Langeveld, die vol staat met zevenblad, braam en andere planten. Ten slotte laat Annika zien hoe je bosui en bleekselderij in je eigen tuin vermeerdert, super makkelijk blijkbaar! De kijkersvraag gaat over welke kruiden je in de schaduw kunt planten.

Jaar van de Tuin TV aflevering 9
12 mei 2021
We duiken in het gevelgroen. Jonge kijkertjes stuurden ons vragen in en aan Sjaak Willemstein van Willemstein Hoveniers vroegen we om antwoorden. Sjaak werd in 2017 uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van Nederland. Hij pleit voor wilde wingerd als klimplant, maar is ook fan van de klimop! Over die wilde wingerd als woesteling, weet Carla Teune, oud-Hortulana, veel te vertellen. Ook gaan we op bezoek in de Zeeheldenbuurt, op zoek naar verticaal gevelgroen. Mathilde Simons van de Hortus vertelt ons alles over het muurleeuwenbekje, een plantje waar insecten dol op zijn. Daarnaast nemen we een kijkje in  de Professoren en Burgemeesterwijk waar bewoners een probeercollectie regentonnen uitstallen. De makkelijke planten van deze week zijn de donkere ooievaarsbek en de ossentong.

Jaar van de Tuin TV aflevering 8
5 mei 2021
Een nieuwe woensdag een nieuwe aflevering! Met regentonnen, een makkelijke plant voor óp de regenton, korstmossen, de nieuwe tuin van Robbert (en hoe ziet zo’n tuin er soms uit als je verhuist naar een nieuwe stek) en de gast in de studio deze week is Cynthia Faas, frontoffice coördinator bij de Hortus.

Jaar van de Tuin TV aflevering 7
28 april 2021
Een kakelverse aflevering van Jaar van de Tuin met deze week alles voor een vogelvriendelijke tuin! Wil je meer vogels in je tuin? Wil je meer weten over vogels voeren? Nestkansjes? Vogelbadjes? Samen met vogelboekenschrijver Dick de Vos bespreken we hoe je je tuin omtovert tot een een vogelparadijsje.

Jaar van de Tuin TV aflevering 6
21 april 2021
Hij is er weer, een verse Jaar van de tuin! Bomvol over de wilde tuin met als makkelijke plant de vlier, over de egelsnelweg in Nieuw Leyden, een zelfbouw egelhuis van tegels (want dat kun je doen met je gewipte tegels tijdens het NK tegelwippen!) een kijkersvraag en meer!

Jaar van de Tuin TV aflevering 5
14 april 2021
Een nieuwe aflevering! Met als gast de imker van de Hortus Botanicus, we praten over de Sachembij, de makkelijke plant van deze week is de Hondsdraf en we gaan op bezoek in een tegeltuin om deze te voorzien van een bijenhotel Veel kijkplezier!

Jaar van de Tuin TV aflevering 4
7 april 2021
Een nieuwe aflevering vol met groene schuttingen en hagen! Samen met Marijke Langeveld in de studio kijken we naar haar tuin en een berg groene schuttingopties aan de hand van prachtige voorbeelden uit Leiden zelf natuurlijk! We praten over bijen en bijenhotels met Koos Biemeijer en hebben natuurlijk weer makkelijke planten voor je.

Jaar van de Tuin TV aflevering 3
31 maart 2021
Aflevering 3 is er met een snelle tegel eruit, plantjes erin actie in de Stevenshof, uitleg over wateroverlast (voorkomen) vanuit de Merenwijk, natuurlijk de makkelijke plant(en) van deze week en een kijkersvraag met experuitleg over pissenbedden! Veel kijkplezier!

Jaar van de Tuin TV aflevering 2
24 maart 2021
Een nieuwe aflevering waarin Robbert zich voorstelt, we op bezoek gaan bij Ingrid, de bovenbuurvrouw van Koen en Marjolein van de tegeltuin, we bij Conny langsgaan voor de introductie van haar balkon voor hetzelfde item, een kijkersvraag over watergeven van de boomspiegel en geveltuin en we iets leren over kikkers en padden!

Jaar van de Tuin TV aflevering 1
17 maart 2021
Aflevering gemist? Geen probleem hij staat natuurlijk online! Heb je hem gekeken en je denkt maar ik heb ook een vraag, een tip, een probleem in mijn tuin of op balkon, een prachtig plaatje van een tuin… maak een filmpje (als het kan landscape/liggend) en stuur hem naar jaarvandetuin@leiden.nl

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier