Energie

Wat te doen bij stijgende gasprijzen?

Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland. Ongeveer 650.000 Nederlandse huishoudens heeft te maken met energiearmoede. Zij kunnen hun energierekening niet of bijna niet betalen. De gemeente Leiden biedt daarom advies aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Hoe houd je dan toch je maandelijkse energielasten zo laag mogelijk? De energiecoach geeft hierover gratis adviezen aan huurders en woning eigenaars.

Waar kan de energiecoach mee helpen?

  • Als je huurder bent krijg je gratis een pakket energiebesparende maatregelen zoals LED-lampen en radiatorfolie. Met deze kleine aanpassingen verbruik je minder energie en is uw rekening dus lager. Vraag hier naar bij de energiecoach.
  • De energiecoach kan je persoonlijk advies geven over je energiecontract. Is het wel of niet voordelig om over te stappen?
  • De energiecoach kan je tips geven over hoe je op een eenvoudige manier snel minder energie kunt gebruiken.

Vraag een gratis gesprek aan met een energiecoach!

Hoe zit het met de tegemoetkoming energiekosten?

Via de Rijksoverheid krijgen mensen een tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Voor inwoners met een laag inkomen geeft de Rijksoverheid een eenmalige tegemoetkoming van € 800 per huishouden. Deze eenmalige energietoeslag wordt via de gemeente uitbetaald. De Rijksoverheid heeft in juli 2022 het bedrag van € 800 verhoogd naar € 1300.

Nabetaling van € 500

Ontving je al de toeslag van € 800 via de automatische betaling of via een aanvraag? Dan hoef je niets te doen. Je krijgt het extra bedrag van € 500  in september 2022 automatisch op je bankrekening.

Heb je de energietoeslag aangevraagd en nog geen bedrag ontvangen? Je ontvangt bij toekenning automatisch het bedrag van € 1.300.
Kijk voor meer informatie op www.leiden.nl/energietoeslag


Heb je nu betalingsachterstanden?

Dan kun je contact opnemen met de stadsbank. Meer informatie vind je op leiden.nl/hulpbijschulden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier