Energie

Wat te doen bij stijgende gasprijzen?

Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland. Ongeveer 650.000 Nederlandse huishoudens heeft te maken met energiearmoede. Zij kunnen hun energierekening niet of bijna niet betalen. De gemeente Leiden biedt daarom advies aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Hoe houd je dan toch je maandelijkse energielasten zo laag mogelijk? De energiecoach geeft hierover gratis adviezen aan huurders en woning eigenaars.

Waar kan de energiecoach mee helpen?

  • Als je huurder bent krijg je gratis een pakket energiebesparende maatregelen zoals LED-lampen en radiatorfolie. Met deze kleine aanpassingen verbruik je minder energie en is uw rekening dus lager. Vraag hier naar bij de energiecoach.
  • De energiecoach kan je persoonlijk advies geven over je energiecontract. Is het wel of niet voordelig om over te stappen?
  • De energiecoach kan je tips geven over hoe je op een eenvoudige manier snel minder energie kunt gebruiken.

Vraag een gratis gesprek aan met een energiecoach!

Hoe zit het met de tegemoetkoming energiekosten?

Via de Rijksoverheid krijgen mensen een tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Dit is ongeveer € 400,- Je krijgt dit geld niet direct, maar je krijgt een korting op de energiebelasting. Daardoor valt je rekening lager uit.

Ook komt er een energietoeslag van € 200,- voor mensen met een laag inkomen. Deze energietoeslag  krijgen mensen via de gemeente. Je kunt de toeslag nog niet aanvragen. De rijksoverheid moet de gemeente  nog vertellen wat de regels  zijn. Zodra er meer informatie is, vind je dat op deze pagina.

Heb je nu betalingsachterstanden?

Dan kun je contact opnemen met de stadsbank. Meer informatie vind je op leiden.nl/hulpbijschulden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier