Afval

Goed omgaan met afval is simpel: haal minder afval in huis

Het klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Hoe minder afval je in huis haalt, des te minder afval je hoeft af te voeren. We geven je enkele praktische tips om je afval direct te verminderen:

 1. Gebruik katoenen tasjes
  Elk jaar worden wereldwijd 1 biljoen (1.000 miljard!!) plastic tasjes verbruikt. Plastic is een grote vervuiler van productie tot afval en drukt een negatieve stempel op het verduurzamen van onze leefomgeving. Door zelf een tas mee te nemen als je gaat winkelen of boodschappen doet, worden uiteindelijk minder plastic tasjes geproduceerd waardoor het milieu minder wordt belast.
 2. Koop onverpakte producten
  Als de keuze er is, kies dan altijd voor de onverpakte variant van een product. Zo kun je bijvoorbeeld groenten en fruit ook los in je boodschappentas meenemen! De prijsstickers plak je gewoon op je boodschappenlijstje voor het scannen.
 3. Kies voor kraanwater
  Per jaar belanden miljoenen plastic flesjes bij het afval, of nog erger als zwerfvuil in bermen, rivieren, stranden en onze Noordzee. Kraanwater is net zo goed, zo niet beter, dan bronwater en is 1.000x goedkoper. Koop enkele flesjes die je kunt hergebruiken en eenvoudig in je vaatwasser reinigt. Dit scheelt voor het milieu en je portemonnee. Merijn Tinga voerde een ludieke actie en zette met succes het statiegeld voor plastic flessen weer op de politieke agenda.
 4. Koop minder
  De winkels puilen uit van gadgets, trendy producten en mode accessoires. De vele aanbiedingen en de grote wisseling van producten verleiden ons vaak veel meer en vaker te kopen dan we eigenlijk nodig hebben. Koop bewust dan heb je ook minder weg te gooien. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Kijk voor het afvalbeleid nu en in de toekomst voor Leiden op de gemeentelijke site van Leiden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier