Ondernemen

Leiden schenkt groen


Leiden gebruikt eco-glazen (Groen Glas) bij evenementen. Want Groen Glas is GOED. Het helpt de wegwerpcultuur tegen te gaan en zorgt voor een schonere stad met minder afval.

GOED Groen Glas·
Met eco-glazen maken we Leidse evenementen duurzamer. De eco-glazen zijn van hard plastic en kunnen daardoor gespoeld worden en opnieuw worden gebruikt. Al ruim twee jaar is het gebruik van eco-glazen (Groen Glas) verplicht voor evenementen op één locatie met meer dan 200 bezoekers en wateraansluiting. In 2019 komt daar de viering van Leidens Ontzet bij. Het plan van het college van burgemeester en wethouders is om in 2020 eco-glazen op alle evenementen in de openbare ruimte te gebruiken. Denk naast Leidens Ontzet aan Koningsdag, Leiden Marathon en de Lakenfeesten etc.

Wat betekenen eco-glazen voor jou als bezoeker?
Bij de evenementen wordt duidelijk aangegeven dat er eco-glazen gebruikt worden. Je betaalt bij aankoop van je eerste consumptie statiegeld, minimaal €1,-, voor het glas. Bij het halen van je volgende consumptie lever je je glas in en krijg je een nieuw glas. Verlaat je het evenement? Lever dan je glas in en je krijgt het statiegeld terug.

Groen Glas is GOED
Met deze ontwikkeling gaan we samen de wegwerpcultuur tegen. Tegelijkertijd dringen we de hoeveelheid zwerfafval in het milieu terug. Wist je dat wel 85% van het afval op evenementen bestaat uit plastic? Door het gebruik van eco-glazen besparen we tot wel 200 wegwerpbekers per eco-glas. Zo draag jij ook bij aan een schoner en duurzamer Leiden.

Voor ondernemers/organisatoren
Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Leiden. Hier is ook een toolkit met tips en tricks beschikbaar. Voor specifieke vragen over eco-glazen op Leidens Ontzet kun je terecht bij Centrum Management Leiden.

Persbericht mei 2019

Meld je aan voor de nieuwsbrief