Energie

Subsidies & financiering duurzame maatregelen

Verduurzaming van je woning
Veel inwoners van Leiden hebben de afgelopen jaren gebruik kunnen maken van de subsidie ‘Investeren in Thuis’. Met deze subsidie hebben bewoners energiebesparende aanpassingen aan hun huis kunnen realiseren. Deze subsidiepot is nu op en het college focust zich nu op de lange termijn transitie voor de hele stad en wil hiervoor een samenhangend pakket maatregelen realiseren. Een subsidieregeling zou hier deel van uit kunnen maken, dit wordt voorgelegd in het uitvoeringsprogramma Energietransitie.
Er wordt gekeken wat voor de komende jaren de meest effectieve manier is om huishoudens te betrekken en te ondersteunen. Totdat de uitkomsten bekend zijn worden er in 2019 vooralsnog geen extra uitgaven gedaan in de vorm van subsidie. Wilt u op de hoogte gehouden worden van een eventuele vervolg? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@odwh.nl o.v.v. ‘Nieuwe ontwikkelingen duurzaamheidsregelingen Leiden’. De gemeente Leiden stelt ook duurzaamheidsleningen beschikbaar. U kunt hier kijken of je daarvoor in aanmerking komt.

Subsidie Groene Daken

De gemeente Leiden stimuleert bewoners om groene daken aan te leggen. Groene daken zijn namelijk goed voor een gezond en duurzaam Leiden. Het vermindert wateroverlast, verkoelt stedelijk gebied en bevordert zowel biodiversiteit als luchtkwaliteit. Dat is prettig voor jezelf en je omgeving!

Wat? De subsidie heeft betrekking op mos-, sedum-, gras- of kruidendaken van minimaal 15 m².

Bekijk dit artikel voor meer informatie over de verschillende soorten groene daken.

Bekijk dit artikel voor inspiratie hoe Leidse buurtbewoners collectief subsidie aanvroegen voor schuurdaken die samen voldoende oppervlak hadden.

Wie? Woningeigenaren, woninghuurders, erfpachters, verenigingen van eigenaren en woningcorporaties kunnen de subsidie aanvragen.

Ga voor meer informatie, voorwaarden en het doen van een aanvraag naar de website.

Vragen? Stuur een e-mail naar subsidie@leiden.nl of bel de gemeente via telefoonnummer 14 071

 

Collectieve zonnepanelenactie
Iedere wijk in Leiden heeft een of meerdere energieambassadeurs. Samen met de gemeente Leiden stimuleren zij inwoners om hun woning te verduurzamen bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Door middels van het collectief inkopen van zonnepanelen zorgen zij voor een goede prijs. Wilt u een lagere energierekening? En ook nog een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze stad? Klik dan hier voor meer informatie.

Lening Duurzame Schoolgebouwen
Met de lening duurzame schoolgebouwen kunt u een schoolgebouw energiezuinig maken. Daarmee bespaart uw school op de energierekening, wat tegelijk beter is voor het milieu. U kunt deze lening afsluiten tegen een rente van 0,8 %.

De Groene Menukaart
Heeft u een historisch pand en wilt u weten hoe u dit duurzaam kunt maken? Kijk dan op De Groene Menukaart Leiden. Hier vindt u verschillende duurzame opties en mogelijkheden om dit te betalen.

Duurzaam bouwloket
Bij het duurzaam bouwloket kun u al uw vragen stellen over duurzaam bouwen en innoveren.

Gemeente Leiden

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier