Groene gevel; soorten, voordelen en aanleg
Een groene gevel wordt ook wel een verticale tuin of muurtuin genoemd. Het is een (stuk) muur dat begroeid is met planten. Dat kan met klimplanten maar ook met planten die tegen de muur zijn ‘geplakt’. Een groene gevel geeft je bedrijfspand uitstraling en biedt nog veel meer voordelen voor je onderneming en de omgeving.
De voordelen
Een groene gevel is een echte ‘eye-catcher’: het geeft je bedrijf een bijzondere uitstraling maar het heeft ook allerlei voordelen voor het pand, je onderneming en de leefomgeving.
- Een groene gevel werkt isolerend. In de zomer houden de planten de gevel koel en dat merk je aan de temperatuur in het gebouw. Niet-bladverliezende planten zorgen ook nog voor isolatie in de winter. Dat scheelt in de energierekening voor verwarming en airconditioning.
- Muurbescherming. Met de juiste planten zorgt een groene gevel ervoor dat je muur beter beschermd is tegen weersomstandigheden. Daarnaast gaat het graffiti tegen.
- Minder wateroverlast. Door regenwater op te vangen, zorgen groene gevels ervoor dat water vertraagd afvoert naar de bodem en het riool. Dat vermindert de kans op schade door wateroverlast.
- Luchtkwaliteit. Het groen zorgt dat er meer fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Daarbij geven planten zuurstof af. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en gezondheid.
- Gezondheid. Naast een betere luchtkwaliteit draagt een groene gevel ook bij aan de gezondheid en productiviteit van de mensen in je bedrijf door verkoeling, geluidsdemping en het positieve effect van groen op het welzijn van mensen.
- Biodiversiteit. Een groene gevel voegt stadsnatuur toe. Vogels kunnen er in nestelen en het biedt ook een goed huis voor insecten zoals bijen en vlinders.
De mogelijkheden
Een groene gevel is er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er drie soorten te onderscheiden: (1) klimplanten aan de gevel zelf, (2) klimplanten aan een klimhulp en (3) planten in bakken bevestigd aan de gevel.
Illustratie Rainproof: 3 groene gevelsystemen
© Rainproof Amsterdam
De eerste stap is het systeem te kiezen dat bij jouw bedrijf past. Klimplanten in de grond is de eenvoudigste manier om een groene gevel te realiseren.
- Klimplanten die in de volle grond staan, hebben de voorkeur. Die zijn makkelijker te plaatsen en te onderhouden. Overweeg de mogelijkheden voor een klimhulp zoals een staaldraadconstructie of een pergola. Onderzoek vooraf welke klimhulp de plant van je keuze nodig heeft. Bij zelfhechtende klimplanten (zonder klimhulp) moet het gevelwerk goed op orde zijn.
- Is het niet mogelijk om klimplanten in de volle grond te zetten? Dan kun je gaan voor een gevelsysteem met plantenbakken aan de muur. Dit is over het algemeen wel duurder en heeft een watergeefsysteem en meer onderhoud nodig. Klimplanten in de grond bieden een makkelijkere manier om een groene gevel te realiseren.
Zodra je een systeem hebt gekozen, zoek je de juiste planten uit. Welke planten geschikt zijn, hangt van een aantal zaken af:
- De hoeveelheid zon en wind
- Een groeihoogte die past bij de gevel
- Wel of geen klimhulp en de staat van het gevelwerk
- Bladverliezend of juist niet
- De hoeveelheid onderhoud voor snoeien en opruimen van blad
Afhankelijk van het gevelsysteem en de soorten beplanting heeft een groene gevel meer of minder onderhoud nodig. Het kan zo simpel of geavanceerd als je zelf wil.
Aan de slag!
Wil jij profiteren van de voordelen van een groene gevel? Elke doe-het-zelver kan prima een groene gevel met klimplanten aanleggen. Je kunt ook een hovenier benaderen voor advies bij de te maken keuzes of voor aanleg en onderhoud.
Bekijk eens deze brochure van de Tuinbranche voor meer informatie. De websites van Rainproof, Klimaatklaar en Waterklaar schrijven ook over groene gevels.
Goed om te weten:
Leg je groene gevel aan met financieel voordeel door gebruik te maken van de investeringsaftrek vanuit de Rijksoverheid.
- Lees meer over de MIAVamil regeling of bekijk direct het onderdeel Gevel- of muurbegroeiingssysteem (code F6421) in de regeling.
- Een groene gevel komt ook in aanmerking voor de Groenverklaring.
- Je kunt een groene gevel ook inzetten bij het behalen van punten voor een duurzaam gebouwlabel zoals BREAAM, LEED of GRP.