Klimaatadaptatie

Groene en gezonde bedrijventerrein

Leiden werkt aan het vergroenen van bedrijventerreinen om deze klimaatbestendig te maken. Groen biedt verkoeling door schaduw. Verkoeling is prettig voor medewerkers van het bedrijventerrein tijdens hete zomers. Ook zorgt groen dat regenwater bij extreme regenval makkelijk weg kan lopen. Hierdoor wordt het riool minder belast. Op bedrijventerrein Roomburg maakt DZB Leiden stap voor stap hun pand en de buitenruimte groener en aantrekkelijker. DZB Leiden krijgt hierbij hulp van de gemeente Leiden en de provincie Zuid Holland.

Wat wordt er aangepakt?
De parkeerplekken krijgen waterdoorlatende verharding, het voorplein wordt groener ingericht en er komt een boom. In het groen achter DZB Leiden komt een wandelpad met bankje. Hier kunnen werknemers van het terrein in de pauze naar een koele plek. In 2023 gaat DZB het dak vergroenen, er liggen nu al zonnepanelen.

Kleine stappen – mooi resultaat
Wethouder Ashley North (Duurzaamheid): “DZB Leiden laat zien wat je als ondernemer in kleine stappen kunt doen om een pand te verduurzamen en een fijne werkplek te creëren voor werknemers. Het groen wordt onderhouden door medewerkers van DZB. Zo leren zij hoe je zo goed mogelijk zorgt voor het groen in hun omgeving. En het groen zorgt voor een goed gevoel. Een win-win situatie dus!”

Zelf aan de slag
Wilt u ook een groene en gezonde omgeving op uw bedrijventerrein? Bij de provincie Zuid-Holland kunt u subsidie aanvragen.

Op dinsdag 15 maart haalde Noëlle ter Woerds, directeur DZB Leiden samen met medewerkers van DZB Leiden de eerste stenen uit het voorplein aan de Le Pooleweg

(foto: Buro JP).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier