Biodiversiteit

Groene daken; soorten, voordelen en aanleg

Een groen dak is een laag begroeiing op het normale dak. Dat is op verschillende manieren gunstig voor je bedrijf: zowel direct financieel voordeel als een prettigere werkomgeving. Daarnaast zorgt het ook nog voor waterberging, verkoeling en biodiversiteit. Een groen dak is een goede manier om bij te dragen een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving.

 

De voordelen

Als ondernemer kun je met een groen dak meer rendement halen uit je bedrijfspand. Zowel door financieel voordeel als een gezonde werkomgeving is een groen dak gunstig voor je onderneming.

 

Goedkoper uit! Een groen dak…

 • Verdubbelt de levensduur van het dak
 • Verhoogt het rendement van zonnepanelen tot wel 6%
 • Zorgt voor energiebesparing door het isolerende effect in zowel de zomer als winter
 • Verhoogt de vastgoedwaarde van het bedrijfspand
 • Vermindert de kans op schade door wateroverlast op het bedrijfsterrein tijdens hevige regenbuien
 • Vermindert de kans op schade aan het dak door hagel
 • Een groene daktuin biedt extra buitenruimte

 

Gezonde werkomgeving! Een groen dak…

 • Geeft verkoeling op hete dagen, zowel binnen in het pand als in de omgeving
 • Zorgt voor een schonere lucht rond het bedrijfspand
 • Een groen dak in het uitzicht geeft een fijne groene werkomgeving
 • Een gezonde werkomgeving draagt bij aan een grotere werknemerstevredenheid en het verminderen van ziekteverzuim

Een groen dak is niet alleen financieel aantrekkelijk en goed voor de gezondheid. Het draagt ook nog bij aan de biodiversiteit in Leiden. Jouw bedrijf biedt dan extra leefruimte voor bijen, vlinders en vogels.

De mogelijkheden

Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Welk type voor jou geschikt is, hangt af van je huidige dak en je wensen. Wil je het dak benutten als groene gebruiksruimte, of liever onderhoudsarm? Alles is mogelijk.

 

 • Een standaard (‘extensief’) groen dak met een dunne laag planten (zoals sedum, mossen, grassen en kruiden). Lichtgewicht, onderhoudsarm en te combineren met zonnepanelen.
 • Een (‘intensief’) natuurdak met gevarieerde beplanting (zoals grassen, bloemen, struiken of zelfs bomen). Dit is zwaarder en vraagt wat meer onderhoud, maar de voordelen zijn groter en het uitzicht prachtig. Een groen-blauw dak is een groen dak met een slim watersysteem. Het heeft de voordelen van een groen dak, plus veel capaciteit voor het opslaan én verwerken van regenwater.
 • Een daktuin is een intensief dak waar je op kunt verblijven, zoals in een tuin. Dit biedt veel gebruiksmogelijkheden, als buitenruimte tijdens de pauze, vergaderruimte of showroom. Hier is wel een bouwvergunning voor nodigvoordelen van een groen dak, plus veel capaciteit voor het opslaan én verwerken van regenwater.

Tip: Maakt je onderneming gebruik van voedsel? Het dak biedt ook ruimte voor moestuinieren! Verbouw bijvoorbeeld groenten en fruit op je dak om vervolgens in je bedrijf of kantine te gebruiken.

Aan de slag!

Spreken de voordelen je aan en overweeg je een groen dak op jouw bedrijfspand? Een groen dak kun je zelf aanleggen. Op internet vind je vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen. Je kunt ook hulp inschakelen voor advies en uitvoering. Er zijn in Leiden verschillende organisaties en bedrijven die je kunnen begeleiden. Voor aanleg en onderhoud kun je eventueel een hovenier inschakelen.

Eerst meer weten? Lees hier over de feiten en voordelen van een groen dak en verwijzingen naar andere informatiebronnen. Of bekijk dit factsheet voor een bondige samenvatting. Ga je voor een natuurdak? Dan vind je hier een nuttige handleiding.

 

Ook goed om te weten:

 • Leg je groene dak aan met financieel voordeel door gebruik te maken van de investeringsaftrek vanuit de Rijksoverheid. Lees hier (link artikel) meer over de MIA-Vamil regeling of bekijk direct het onderdeel Vegetatiedak (code F6420) in de regeling.
 • De gemeente Leiden heeft een duurzaamheidsfonds voor bedrijven. Het duurzaamheidsfonds is ook te gebruiken voor klimaatbestendige maatregelen. Een groen dak komt ook in aanmerking voor de Groenverklaring.

Je kunt een groen dak ook inzetten bij het behalen van punten voor een duurzaam gebouwlabel zoals BREAAM, LEED of GRP.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier