Biodiversiteit

GOED Groencampagne 2018

Ook dit jaar willen we weer zoveel mogelijk tuinen, gevels, balkons en terrassen groener maken! Vorig jaar zamelden we met Tuinman & Tuinman ruim 5.000 tegels en meer dan 26.500 klinkers in. Dat willen we dit jaar natuurlijk overtreffen! Tijdens de campagne die tot en met 21 juni 2018 loopt, organiseren we diverse activiteiten. Doe ook mee!

Meer groen in je tuin: Tegel eruit, Plant erin!
Tijdens de campagne periode kun je de tegels die je uit je tuin verwijdert bij Intratuin Leidseweg inruilen voor een gratis plant. Je kunt zoveel mogelijk tegels brengen als je wilt, maar je krijgt maximaal 7 planten. Voor de actie zijn speciale bij- en vlindervriendelijke planten geselecteerd. Vraag een medewerker van Intratuin waar je de planten kunt vinden.

Meer dan 10 tegels?
Ga je flink aan de slag en verwijder je meer dan 10 tegels uit je voor- of achtertuin of langs de gevel? Dan komen wij ze gedurende de campagne periode gratis bij je afhalen en krijg je ook nog gratis per 10 tegels 7 bij- en vlindervriendelijke planten van ons! Het enige wat je hoeft te doen is het formulier invullen met voorkeursdata en een foto van je tuin waarop duidelijk de tegels te zien zijn die eruit gaan, te mailen naar gagaoed@leiden.nl. Je ontvangt dan van ons bericht op welk moment de tegels worden afgehaald. Uiteraard vinden we het leuk als je ook na afloop een foto mailt van het resultaat!

Op deze afhaalservice is een aantal voorwaarden van toepassing. Meedoen aan de actie betekent dat je automatisch akkoord gaat met deze algemene voorwaarden.

Aanmeldformulier actie

Workshops & lezingen

Woensdagavond 25 april, workshop 'Schets je tuin'. (volgeboekt)

Woensdagavond 25 april: workshop ‘Schets je tuin‘ (volgeboekt)
Helaas is deze workshop volgeboekt. Maar je kunt je nog steeds aanmelden! Bij voldoende deelnemers organiseren we een tweede workshop: informatie & aanmelden

Tuinman & Tuinman komen naar je toe!

Liggen er in jouw straat of buurt te veel tegels in (voor)tuinen en mag het wel wat groener? Laat het ons weten en wie weet, komen Tuinman & Tuinman dit jaar naar je toe voor de actie Tegel eruit, Plant erin! We zoeken nog locaties voor onze actie. Tijdens de actie staan Tuinman & Tuinman bij jou in de buurt en kun je de tegels die je uit je tuin verwijderd direct bij hen inruilen voor gratis planten! Een goede deal. Ook geven Tuinman & Tuinman praktische tips en adviezen en zijn zelfs bereid je even een klein handje te helpen. Meld jouw buurt nu aan!

Aanmeldformulier buurt

Een groen dak

Groene daken zien er mooi uit, zorgen ook nog eens voor schonere lucht, helpen wateroverlast en hittestress te verminderen & zijn GOED voor vogels en insecten! En….groene daken isoleren! Bij het nemen van isolerende maatregelen denk je niet gelijk aan het vergroenen van je dak. Toch kan dit een waardevolle investering zijn die je snel terugverdient. Een groen dak werkt isolerend en dat scheelt al gauw enkele graden! Dat zie je terug op je energierekening. Klik hier voor meer informatie over aanleg en subsidies.

Fleurige geveltuin

Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Haal een smalle rij stoeptegels weg voor de gevel, verrijk de grond met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een paar mooie stokrozen. Tip: leg je geveltuin tijdens de campagne aan en je kunt je tegels inruilen voor gratis planten! Lees over alle mogelijkheden en subsidies in het artikel: fleur je gevel op!

Een groen balkon of terras

Ook groene balkons en terrassen leveren een belangrijke bijdrage aan het beperken van de opwarming van de stad en het vergroten van de biodiversiteit. Meer informatie & inspiratie.

Vergroeningsprojecten
In diverse wijken gaan we dit jaar samen met bewoners aan de slag om hun tuinen duurzaam in te richten zodat ze een bijdrage leveren om:
– hittestress in de woonomgeving te beperken
– water zoveel mogelijk op natuurlijke wijze af te voeren
– biodiversiteit met de juiste beplanting te vergroten en
– woonplekken te creëren voor kleine dieren.

Tuinman & Tuinman trokken
in het voorjaar van 2017
door Leidse wijken voor de actie
‘Tegel eruit, plant erin’

Samen met bewoners vervingen zij
ruim 30.000 stenen en tegels
door planten.

Groen is Goed
bij zware regenbuien
op hete dagen
voor de kwaliteit van de lucht
voor mensen en bijen
voor alle mensen en alle dieren

Doe mee!

Meld je aan voor de nieuwsbrief