Biodiversiteit

Geen tuin? Geen probleem!

Ook groene balkons en terrassen leveren een belangrijke bijdrage aan het beperken van de opwarming van de stad en het vergroten van de biodiversiteit. Hangende planten voor muren zorgen ervoor dat de muur niet te heet wordt en de plant verdampt een deel van het water wat als een natuurlijke airconditioning werkt. Bijen en vlinders weten tot op behoorlijke hoogte bloemen te vinden, waardoor je ook de kleinste dieren in de stad meer leefruimte biedt. Je hebt dus geen standaard tuin nodig om ruimte te maken voor planten.

Op de foto hiernaast is geen stukje grond te zien, er is zelfs geen balkon. En toch groeien er meer planten dan in menig tuin. Alle planten staan in potten. Als je de planten in een wijde variatie in vorm en grootte kiest, creëer je een aantrekkelijk aanzicht met lagen en diepte. Verticale ruimtes spelen op een balkon of terras een grote rol. Balkonbakken kun je aan het raam plaatsen. Met zowel opgaande als hangende planten realiseer je een groot oppervlakte met levend groen.

Verzorging van planten in potten

Wanneer je met potten werkt is dagelijks water geven erg belangrijk. Met name in warme, droge perioden. Net als het regelmatig geven van extra voedingsstoffen wanneer de plant bloeit.
Let op! Ook bij regenachtige periodes hebben planten in potten extra water nodig. Het meeste regenwater vloeit via de bladeren af naar de grond en komt niet in de pot terecht.

Tips & inspiratie

  • Durf te werken met enkele grote planten. Ook in een relatief kleine ruimte kan 1 grotere struik de ruimte groter doen lijken.
  • Heb je veel zon? Denk dan ook eens aan eetbare planten en fruit zoals aardbeien, snackkomkommers, tomatenplanten en kruiden.
  • Met een klimplant Kun je veel effect bereiken met slechts 1 pot! Heel handig voor kleinere balkons. Leid de klimplant langs de reling, langs de muren en bovenzijde van het balkon. Blauwe regen, clematissen, kamperfoelie zijn uitstekende klimmers waarvan je veel plezier hebt.
  • Laat je adviseren bij een tuincentrum. Neem een foto mee van je balkon en de globale afmetingen. Medewerkers kunnen je deskundige tips geven met verrassende resultaten!

Een moestuin op je balkon

Op een wat ruimer balkon of terras kun je ook prima een vierkante meter moestuin aanleggen. Zet een kant en klaar vierkant van hout, te koop bij elk tuin- en bouwcentrum, op de vloer. Bedek de bodem met antiworteldoek zodat het terras en de ondergrond schoon blijven. Leg daar bovenop een laag van 5 cm kleikorrels en vul de bak verder op met een goede kwaliteit tuinaarde. De kleikorrels zorgen voor een goede waterbuffer, ze houden water vast zodat de mini moestuin minder snel uitdroogt. Kijk voor tips voor de verdere invulling met planten ook eens op de site van IVN.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier