Biodiversiteit

Fleur je gevel op!

Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in de stad. Het trekt vogels aan. Ze bouwen er een nest of vinden er een slaap- en schuilplaats.
Dat geldt ook voor egels. Gevelplanten beschermen ook je huis. In de winter zorgen groenblijvende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en het binnen beter warmer blijft. In de zomer zorgen de planten er juist weer voor dat je muur koeler blijft en het binnen minder snel opwarmt. Doordat de planten langs je gevel het steen koel houdt tijdens warme zomerdagen en water verdampen, functioneren groene gevels ook als de natuurlijke airconditioner van de stad. Last but nog least: planten filteren fijnstof en geven zuurstof af waardoor onze luchtkwaliteit verbetert.

Aan de slag met je geveltuin
Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Haal een smalle rij stoeptegels weg voor de gevel, verrijk de grond met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een paar mooie stokrozen.

Voorwaarden voor een geveltuin

  • Een geveltuin is een smal tuintje dat strak tegen de gevel van een huis aan ligt.
  • Een geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn.
  • De doorgang van de straat moet gewaarborgd zijn. Er moet een begaanbare ruimte van minimaal 1,20 meter overblijven. Mensen met kinderwagens, rolstoelen en blinden moeten zonder hinder hun weg kunnen vinden.
  • Verkeer mag niet door het groen worden gehinderd, bijvoorbeeld door te hoge of te brede beplanting.
  • Bomen, boomwortels en kabels en leidingen mogen niet worden beschadigd.
  • Het groen moet worden aangelegd in de eigen woonomgeving. Het is de bedoeling dat u de straat voor de eigen woning opfleurt.
  • Parken en grote groenstructuren mogen niet worden veranderd.

In de flyer Geveltuinen in Leiden vind je praktische informatie. Op de site Samen aan de Slag  vind je alle mogelijkheden om je buurt zo mooi mogelijk te maken. Ook de mogelijkheden om een geveltuin aan te leggen kun je via deze site bespreekbaar maken.

Fleur je straat op!

Nog leuker wordt het wanneer je de geveltuinen samen met je buren aanlegt, waardoor het hele straatbeeld groen wordt. Als je met elkaar aan de slag gaat, kun je in aanmerking komen voor verschillende financiële bijdragen en praktische hulp:
Samen aan de Slag: de gemeente legt de geveltuinen aan, bewoners zorgen zelf voor de planten. Kijk op de site voor meer informatie.
Jouw groene straat: kant en klare pakketten die grotendeels worden gefinancierd.
Fonds 1818: ga je met minimaal 3 personen aan de slag? Dan kom je in aanmerking voor een donatie van Fonds 1818 vanuit het minitiatief!

 

Boomspiegel

Rondom de bomen in je straat kun je ook bloeiende planten zetten. Ook hier zijn mogelijkheden voor financiering via Fonds Wijkinitiatieven. Kijk ook eens op de site van Fonds1818, zij hebben regelmatig projecten en donaties voor buurtinitiatieven en vergroeningsacties. In de flyer Bloeiende Boomspiegels vind je praktische informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Via onderstaande button kun je je inschrijven voor de gemeentelijke nieuwsbrief. Vink bij interesses in ieder geval Duurzame Stad aan om de hoogte te blijven van de GOED-activiteiten.

naar aanmeldformulier