Biodiversiteit

Fleur je straat op

Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in de stad. Het trekt vogels aan. Ze bouwen er een nest of vinden er een slaap- en schuilplaats.
Dat geldt ook voor egels. Ook beschermen gevelplanten je huis. In de winter zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en in de zomer houdt de geveltuin de muur koel. Ook helpt een geveltuin de stad af te koelen. Planten produceren zuurstof en filteren fijnstof. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit.

Voor de aanleg van een geveltuin geldt een aantal voorwaarden. Er is er bijvoorbeeld een maximale breedte voor je geveltuin en er moet een minimale breedte overblijven voor gebruik van de stoep. In de flyer Geveltuinen in Leiden vind je alle informatie en voorwaarden.

Wijk Fondsinitiatieven

Nog leuker wordt het wanneer je de geveltuinen samen met je buren aanlegt, waardoor het hele straatbeeld groen wordt. Als je met elkaar aan de slag gaat, kun je in aanmerking komen voor een financiële bijdrage uit het Fonds Wijkinitiatieven. Lees op Fonds Wijkinitiatieven de mogelijkheden.

 

 

Boomspiegel

Rondom de bomen in je straat kun je ook bloeiende planten zetten. Ook hier zijn mogelijkheden voor financiering via Fonds Wijkinitiatieven. Kijk ook eens op de site van Fonds1818, zij hebben regelmatig projecten en donaties voor buurtinitiatieven en vergroeningsacties.

Meld je aan voor de nieuwsbrief