Biodiversiteit

Wat je wilt weten over groene gevels: voordelen, soorten en aanleg

Een groene gevel wordt ook wel een verticale tuin of muurtuin genoemd. Het is een (stuk) muur dat begroeid is met planten. Dat kan met klimplanten maar ook met planten die tegen de muur zijn bevestigd. Een groene gevel verfraait je huis en biedt nog veel meer voordelen voor jezelf en de straat.

 De voordelen

Een groene gevel is een echte ‘eye-catcher’: het geeft je woning een bijzondere uitstraling. Maar het heeft ook allerlei voordelen voor je woning, leefomgeving en de buurt.

 

 • Een groene gevel houdt in de zomer de gevel koel en dat merk je aan de temperatuur in huis. Als de planten niet-bladverliezende soorten zijn, werken ze ook nog isolerend in de winter. Naast temperatuurisolatie biedt het ook geluidsisolatie.
 • Muurbescherming. Met de juiste planten zorgt een groene gevel ervoor dat je muur beter beschermd is tegen weersomstandigheden.
 • Minder wateroverlast. Door regenwater op te vangen, zorgen groene gevels ervoor dat water vertraagd afvoert naar de straat en het riool. Dat vermindert kans op wateroverlast.
 • Luchtkwaliteit. Het groen zorgt dat er meer fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Daarbij geven planten zuurstof af. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de straat.
 • Biodiversiteit. Een groene gevel voegt stadsnatuur toe. Vogels kunnen er in nestelen en het biedt ook een goed huis voor insecten als bijen en vlinders.

 

De mogelijkheden

Een groene gevel is er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er drie soorten te onderscheiden: (1) klimplanten aan de gevel zelf, (2) klimplanten aan een klimhulp en (3) planten in bakken bevestigd aan de gevel.

 

Illustratie Rainproof: 3 groene gevelsystemen

© Rainproof Amsterdam

De eerste stap is het systeem te kiezen dat bij jou past.

 • Klimplanten die in de volle grond staan, hebben de voorkeur. Die zijn makkelijkere te plaatsen en te onderhouden. Overweeg de mogelijkheden voor een klimhulp zoals een staaldraadconstructie of een pergola. Onderzoek vooraf welke klimhulp de plant van je keuze nodig heeft. Bij zelfhechtende klimplanten (zonder klimhulp) moet het gevelwerk goed op orde zijn.
 • Is het niet mogelijk om klimplanten in de volle grond te zetten? Dan kun je gaan voor een gevelsysteem met plantenbakken aan de muur. Dit is over het algemeen wel duurder en heeft een watergeefsysteem en meer onderhoud nodig. Klimplanten in de grond bieden een makkelijkere manier om een groene gevel te realiseren.

Zodra je een systeem hebt gekozen, zoek je de juiste planten uit. Welke planten geschikt zijn, hangt van een aantal zaken af:

 • De hoeveelheid zon en wind
 • Een groeihoogte die past bij de gevel
 • Wel of geen klimhulp en de staat van het gevelwerk
 • Bladverliezend of juist niet
 • De hoeveelheid onderhoud voor snoeien en opruimen van blad

Afhankelijk van het gevelsysteem en de soorten beplanting heeft een groene gevel meer of minder onderhoud nodig. Het kan zo simpel of geavanceerd als je zelf wil.

Aan de slag!

Wil jij profiteren van de voordelen van een groene gevel? Elke doe-het-zelver kan prima een groene gevel met klimplanten aanleggen. Je kunt ook een hovenier of tuincentrum benaderen voor advies bij de te maken keuzes, zoals een klimhulp en soorten beplanting.

Bekijk eens deze brochure van de Tuinbranche voor meer informatie. De websites van Rainproof, Klimaatklaar en Waterklaar schrijven ook over groene gevels.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier