Energie

Gemeente ontvangt bijdrage van het Rijk

De gemeente Leiden en zes regiogemeenten hebben een eenmalige uitkering van het Rijk ontvangen om energiebesparing te stimuleren. De gemeenten zijn nu hard aan het werk om verder uit te werken hoe ze dit geld gaan inzetten. Begin mei moet hier duidelijkheid over zijn.

Eind 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse zaken, als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak, de Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen geopend. Gemeenten konden een eenmalige uitkering aanvragen bij het ministerie, met als belangrijkste voorwaarde dat de activiteiten bijdragen aan de landelijke CO2-reductie. De gemeente Leiden heeft samen met de Omgevingsdienst West-Holland en zes regiogemeenten een voorstel ingediend. Het ministerie heeft dit goedgekeurd en een beschikking gegeven voor een uitkering van in totaal € 3.150.000,- voor de 7 deelnemers*.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking) “Goed nieuws, dit is weer een extra stimulans voor de energietransitie. Ik ben blij dat we met deze uitkering van het Rijk weer stappen kunnen nemen om Leiden energiezuiniger te maken en bewoners van Leiden enthousiast te maken om maatregelen te nemen; maatregelen die relatief makkelijk een besparing opleveren. We gaan nu aan de slag om zo snel mogelijk met een goed plan te komen hoe we dit geld gaan besteden.“

De gemeente Leiden is bezig alles verder uit te werken. De gemeenteraad wordt naar verwachting in april een besluit hierover voorgelegd en daarna zal via diverse kanalen, waaronder de Stadskrant, de wijkambassadeurs die in Leiden actief zijn en de duurzaamheidswebsite van de gemeente (www.gagoed.nl), gecommuniceerd worden hoe het geld besteed gaat worden. Houd het dus in de gaten!

*De deelnemers aan dit voorstel zijn: Gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude en de Omgevingsdienst West-Holland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier