Duurzaam Ondernemen

2020: gemeentelijke footprint neutraal

Ook gemeentelijke organisatie Leiden gaat GOED!
Met de GOED campagne van gemeente Leiden maken we sinds 2016 Leidenaren bewust van hun impact op de klimaatveranderingen, maar meer nog wat zij kunnen doen om Leiden gezond & leefbaar te houden voor de toekomst! Maar niet alleen bewoners hebben impact op het klimaat, ook alle medewerkers van de gemeentelijke organisatie bepalen dagelijks in hun werk hoe groot de footprint van de gemeentelijke organisatie is.

Die footprint moet zo klein mogelijk worden. Dit doen we door bewuste keuzes te maken. Die keuzes kunnen simpel zijn en klein lijken. Maar als we het met zijn allen doen, is er wel degelijk resultaat!

Gemeente Leiden gaat Goed!
Sinds 2016 werkt het Programmateam Duurzaamheid aan de Duurzaamheidsagenda 2016-2020. Ruim (0)71 projecten worden door medewerkers uit de gehele organisatie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat Leiden ook in de toekomst een schone, gezonde en mooie stad blijft. Er wordt beleid opgesteld, zoals de Warmtevisie en het nieuwe Afvalbeleid en er wordt baanbrekend onderzoek verricht zoals de Omgevingsvisie. Maar vooral ook worden projecten uitgevoerd -zoals het energiezuinig maken van gemeentelijke gebouwen- en campagne gevoerd. Onder de titel Leiden gaat Goed is sinds een jaar de communicatie campagne actief. Leidenaren worden gewezen op de mogelijkheden van subsidies voor een energiezuinig huis en hulp van wijkambassadeurs. Dit voorjaar trokken Tuinman & Tuinman door de stad om mensen te helpen hun tuin te vergroenen. Tenslotte worden er ook veel afspraken gemaakt met zorginstellingen, scholen, ondernemers, (sport)verenigingen en woningcorporaties om o.a. hun energiegebruik terug te dringen.

Zelf het goede voorbeeld geven!
Wanneer we Leidenaren aansporen om maatregelen voor verduurzaming te nemen, kunnen wij als gemeentelijke organisatie uiteraard niet achterblijven. Sterker nog, wij moeten het GOEDe voorbeeld geven! Niet alleen omdat wij zelf een belangrijke werkgever, energiegebruiker en partij in de stad zijn, ook is het belangrijk om serieus genomen te worden als aanjager van duurzaamheid. We willen in 2020 een klimaatneutrale organisatie zijn. Dat betekent dat we onze panden en wagenpark energiezuinig aan het maken zijn, duurzaam inkopen, intern afval scheiden, groene stroom gebruiken etc.

Lees de tips hoe ook jij op simpele wijze je zakelijke footprint verkleint!

10 tips voor een milieubewuste werkplek

  1. Bepaal bij al je werkzaamheden en projecten hoe jij daarmee kan bijdragen aan de duurzame ambities van de gemeente Leiden! Kan het energiezuiniger of groener? Is het wel klimaatbestendig? Lees voor meer informatie de Duurzaamheidsagenda of schakel hulp in van het Programmateam Duurzaamheid.
  2. Ga bewust om met kantoorartikelen
    Verkeerde printjes? gebruik de achterkant als kladpapier! Vraag je af of die nietjes en plakband echt nodig zijn.
  3. Duurzaam vervoer van en naar kantoor
    Kom zo veel mogelijk met de fiets of openbaar vervoer naar kantoor. Kom je toch met de auto, zoek dan eens collega’s om mee te carpoolen. De gemeentelijke organisatie Leiden beschikt over leenfiesen. Gebruik de leenfietsen voor korte afstanden vanaf kantoor voor duurzaam vervoer en moet je toch iets verder: pak dan één van de elektrische fietsen.
  4. Herbruikbare bekers voor koffie/thee/water
    Schaf een metalen of bamboe beker aan en gebruik deze voor je koffie / thee en water. Was je beker ’s avonds mee in de vaatwasser en gebruik je beker ook voor coffee to go!
  5. Duurzaam inkopen
    Koop duurzaam in en vraag je af: waar is het product geproduceerd? Is het fair trade en van natuurlijke, bio based materialen vervaardigd? Probeer wat minder kosten gedreven in te kopen en meer Maatschappelijk Verantwoord In (te) kopen (MVI). Leiden heeft het convenant voor Duurzame inkoop getekend.
  6. Ga zorgvuldig om met gebruik energie
    Schakel je beeldscherm uit als je langer dan 10 minuten van je werkplek bent en doe het licht uit in ruimtes die tijdelijk niet in gebruik zijn zoals werk- en vergaderkamers, berging en voorraadruimten en toiletten. Schakel apparaten volledig uit en laat ze niet stand by staan.
  7. Ga bewust om met papier
    Before printing, think about the environment!
  8. Ga voor milieubewust drukwerk
    Vraag je productiecentrum een offerte te geven met gebruik van FSC gecertificeerd papier. Beperk je oplage door tevoren goed te inventariseren hoeveel je nu echt nodig hebt. We zijn vaak geneigd te veel te bestellen. Hoe vaak staan voorraadhokken niet vol met dozen oud drukwerk? Is die extra glans- of laminaatlaag echt nodig? Een extra glanslaag betekent ook dat het papier minder goed gerecycled kan worden. Kies indien mogelijk voor digitaal printwerk, dit is een duurzamere keuze dan offset drukwerk. Verwerk in je drukwerk zo min mogelijk informatie die aan verandering onderhevig is waardoor je product minder snel veroudert. Variabele gegevens zet je eenvoudig op een aparte bijlage die je kunt bijvoegen. Wanneer de informatie verandert, hoef je alleen deze bijlage te vernietigen en te vervangen.
  9. Milieubewuste mobiele telefoon
    Verwijder de adapter uit het contact als je telefoon is opgeladen of gebruik een lader die werkt op zonne-energie! Stel de aankoop van een nieuw toestel zo lang mogelijk uit. Telefoons bevatten veel schadelijke en vervuilende stoffen. Koop je toch een nieuwe? Lever dan je oude in bij een verzamelpunt: closing the loop!
  10. And last but not least: Vergroen je werkplek
    Planten verhogen het zuurstofgehalte in de lucht door hun zuiverende werking. Daarbij verbeteren je werkprestaties in een groene werkruimte!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier