Jaar van de tuin

Gefeliciteerd met jouw Leids boompje!

Hoera! Jij hebt een écht Leids boompje geadopteerd. Hieronder vind je meer informatie over jouw boom. Staat jouw boom er niet tussen? Kijk dan op www.meerbomen.nu voor een uitgebreidere bomenlijst. ­

 

Hoe plant je jouw Leids boompje?

Plant zo snel mogelijk jouw boompje in de grond, zo voorkom je dat de wortels gaan uitdrogen. Heb je nog even geen plek in jouw tuin? Dan kan je je zaailing voor korte duur in een emmer gevuld met water zetten.

Vooraf

Voordat je jouw boompje in de grond plant is het goed om alle gebroken takken en wortels eraf te knippen. Zo voorkom je dat jouw zaailing ziek wordt en geef je het een goede basis om te kunnen groeien.

Planten

Voor het planten van de zaailing graaf je een ruime  kuil. Houd er rekening mee dat de kuil ongeveer ⅓ breder en dieper moet zijn dan de wortels. Je kan kijken naar de stam van je zaailing hoe diep deze de grond in moet. Het donker gekleurde gedeelte van de stam zet je in de grond. Voor de meeste zaailing geldt: plant de wortels minstens 10 cm onder de grond. Vervolgens zet je jouw zaailing erin, vul je de kuil op met vochtige aarde en druk je de grond zachtjes iets aan. Een andere manier is om de kuil eerst wat op te vullen met water en daarna te vullen met grond.

Tip:  Het kan handig zijn om jouw zaailing de eerste paar jaar te ondersteunen met enkele steunpalen.

Nazorg

Belangrijk is dat de wortels van de zaailing goed onder de grond zitten en dat ze voldoende water hebben. Let daarom goed op uitbottende blaadjes. Hangen deze slap? Dan heeft je zaailing water nodig.

Geef jouw zaailing de tijd om te groeien tot een stevige boom. Als jouw boompje in het eerste jaar nog niet uitloopt, zegt dit niets over het jaar daarna. Jouw zaailing heeft namelijk eerst al zijn kracht nodig om zijn wortels te ontwikkelen en te verstevigen.

Snoeien

De eerste paar jaar is het niet nodig om jouw Leids boompje te snoeien. Het boompje heeft eerst al zijn energie en kracht nodig om zijn wortels sterk te maken. Die moeten zich goed vestigen in de grond, zodat jouw zaailing kan uitgroeien tot een stevige boom.

Pas na twee of drie jaar kun je jouw boompje iets terugsnoeien naar wens. Maar in principe is het snoeien niet nodig.

 

Informatie over jouw Leids boompje:

 

Haagbeuk 
Haagbeuk in de zomer vol groene bladeren.Zoals de naam al doet vermoeden, is de haagbeuk een beuk die geschikt is als haag. Het is een populaire inheemse boom die voorkeur heeft voor een zanderige grond. De haagbeuk kan tot 250 jaar oud worden en groeit binnen 10 jaar wel 10 meter!

Beschrijving:

De haagbeuk is een bladverliezende boom. In het voorjaar komen de eerste groene blaadjes aan deze boom en tegelijkertijd zie je ook de katjes tevoorschijn komen. In het najaar kleuren de bladeren in geel- en oranje tinten. In de winter verliest de haagbeuk zijn blad.

Planttip:

De haagbeuk kan dicht op elkaar worden geplant. Zorg bij het aanplanten dat de wortels van deze boom minstens 10 cm onder de grond zijn.

Hazelaar
Hazelaar in de herfst vol bloeiende katjes.De hazelaar is een inheemse meerstammige struik. De hazelnoten worden niet alleen door mensen gegeten, maar vormen in de winter ook een voedselbron voor andere dieren, zoals eekhoorns. Een erg gewilde boom voor mens, dier en insect! De hazelaar wordt meestal niet ouder dan 50 jaar en kan binnen 10 jaar uitgroeien tot een boom van wel 6 meter.

Beschrijving:

’s Winters valt de hazelaar op door zijn bloeiende katjes. Deze komen tevoorschijn voordat de hazelaar zijn blad krijgt. In de lente vallen de mannelijke katjes van de boom af en krijgt de hazelaar zijn blad. Je moet nog wel even geduld hebben om de hazelnoten te vinden. De hazelaar draagt pas zijn vrucht wanneer die volwassen is, dus pas na tien jaar!

Planttip:

Plant de wortels van de hazelaar minstens 10 cm onder de grond. Je kan ook een nieuw hazelaarboompje opkweken uit de hazelnoten die de boom geeft (alleen duurt dat dus wel nog even).

Hulst
Hulst met groen blad.De hulst is een prachtige inheemse loofboom die het gehele jaar door groen blijft. Het is favoriet bij vogels en insecten, omdat de hulst ’s winters nog rode besjes heeft. De hulst groeit het liefst op een droge zanderige bodem. Deze groene loofboom kan ontzettend oud worden, wel 500 jaar! In 20 jaar is de hulst volgroeid en kan hij 5 meter zijn.

Beschrijving:

Het blad van de hulst blijft het gehele jaar groen. Aan het eind van de lente bloeit de hulst en vind je kleine witte bloemetjes. In het najaar en in de winter is de hulst goed te herkennen door zijn karakteristieke rode bessen.

Lijsterbes
Lijsterbes met felgekleurde bessen.De lijsterbes is een inheemse, bloeiende boom met felgekleurde oranje bessen. Deze boom komt vaak voor op zandige bodems en in verschillende bossen. De oranje bessen van deze boom worden vaak door spreeuwen en lijsters gegeten. De lijsterbes kan 50 jaar oud worden en binnen 10 jaar groeien tot een boom van 6 meter.

Beschrijving:

In het voorjaar vind je tussen de groene bladeren van de lijsterbes grote tuilen met witte bloemen. In het najaar verliest de lijsterbes zijn blad en vind je felgekleurde oranje bessen terug.

Planttip:

De lijsterbes heeft een penwortel, dat betekent dat de wortel verticaal de grond in steekt en naar beneden groeit. Dit kan wel tot 50 cm diep gaan. Plant daarom de wortels minstens 10 cm onder de grond.

Meidoorn
Meidoorn met rode bessen.De meidoorn is een belangrijke haagstruik en komt vaak voor op vochtige en voedselrijke gronden. Ook is het een goede schuilplaats voor tal van dieren en insecten vanwege zijn grote bloei en bessen. De meidoorn kan in 15 jaar wel 15 meter groot worden en is makkelijk te snoeien. Een flinke boom dus die zijn ruimte nodig heeft.

Beschrijving:

In de maanden mei en juni staat de meidoorn met prachtige witte bloemen in bloei. In de herfst verschijnen er rode bessen aan de meidoorn die de gehele winter blijven hangen. In de winter verliest de meidoorn zijn blad.

Planttip:

Goed om te weten voor het planten van de meidoorn is dat deze boom een penwortel heeft. Dat betekent dat de wortel van de meidoorn verticaal de grond in steekt en naar beneden groeit. Plant daarom de wortels van deze boom minstens 10 cm onder de grond.

Sleedoorn
Sleedoorn in met witte bloesem.De sleedoorn is een stekelige, inheemse struik die vaak voorkomt aan de rand van bossen. Deze struik groeit goed in alle soorten bodems in Nederland. Het is een favoriet van veel vogels en insecten, vanwege zijn witte bloem en blauwe pruim. Binnen 10 jaar is deze boom volgroeid en kan hij wel tot 4 meter groot worden.

Beschrijving:

In het vroege voorjaar komen de witte bloesem iets eerder tevoorschijn dan het blad van de sleedoorn. In het najaar verkleuren de bladeren geel en vallen ze ’s winters af. Tegelijkertijd verschijnen er blauwe pruimpjes in de sleedoorn. Deze kun je eten, maar ze smaken erg wrang. Pas nadat de vorst erover heen is geweest smaken deze blauwe pruimen lekkerder.

Planttip:

Plant de wortels van de sleedoorn minstens 10 cm in de grond. Wees hierbij voorzichtig, want de kleine worteltjes die van de grotere wortels uitsteken zorgen dat de sleedoorn goed water en andere voedingstoffen op kan nemen.

Spaanse aak
Spaanse aak met goudbruin gekleurd blad.De Spaanse aak wordt ook wel de veldesdoorn genoemd. Het is een inheemse loofboom die makkelijk uitzaait. In het algemeen zijn de esdoorns bekend om hun stikstofbindende werking, waardoor ze stikstof terug in de grond brengen. Van oudsher werden de esdoorns ook als veevoer gebruikt. De Spaanse aak zaait makkelijk uit op alle soorten bodems en kan wel tot 150 jaar oud worden. De Spaanse aak wordt een flinke boom. Binnen 10 jaar kan deze boom uitgroeien tot een boom van minstens 12 meter.

Beschrijving:

De Spaanse aak is een bladverliezende boom. In de herfst kleuren de bladeren geel, oranje en goudbruin. Eind april bloeit de Spaanse aak met onopvallende groene bloempjes waaruit zich vleugelnootjes ontwikkelen.

Zwarte els
Zwarte els aan de waterkant.De zwarte els is een veelvoorkomende inheemse boom die het goed doet in natte bodems. Je zult deze boom daarom vaak tegenkomen aan de waterkant. In 10 jaar is de boom volgroeid en kan de zwarte els wel 10 meter hoog worden! Een flinke boom dus die wat meer ruimte nodig heeft.

Beschrijving:

De zwarte els is een loofboom die in de winter zijn bladeren verliest. ’s Winters kun je deze boom herkennen aan zijn ‘elzenproppen’. Dit zijn zaaddragende vrouwelijke katjes. De zwarte els bloeit van februari tot en met april, waarbij de katjes iets eerder tevoorschijn komen dan de bladeren.

 

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier