Biodiversiteit

DAK: Bewonersactie Merenwijk: Groene daken, verrassend simpel!

Een groen dak aanleggen is vaak verrassend simpel. Die boodschap wordt inwoners van Leiden op het hart gedrukt door Merenwijk-bewoners Patty Verkuylen en Hansje Huson. Zij organiseerden in hun wijk een unieke bewonersactie waarmee groene daken werden aangelegd op 31 schuren in de straat Iepenrode. Een gezellige burendag die resulteerde in 225 vierkante meter klimaatbestendig en biodivers oppervlak.

De aanpak in de Merenwijk

De initiatiefneemster van deze bewonersactie enthousiasmeerde haar buren in de straat om als collectief groene daken te leggen op de schuren. De buren werden overtuigd door de betaalbaarheid en het gemak. Nu genieten zij van de groene daken in de straat.

Is het duur? Door subsidies waren de groene daken in deze straat bijzonder betaalbaar! Ongeveer de helft van de kosten werd gedekt door subsidie van de gemeente, 25 euro per vierkante meter voor de aanleg van een eenvoudig sedumdak. Daar kwam de bewonersactie voor in aanmerking doordat zij de subsidie samen aanvroegen en zo genoeg oppervlakte hadden om aan de subsidievoorwaarden te voldoen. De rest van de financiering kwam in dit geval uit een subsidie van het WOZ-fonds. Dit fonds is opgericht door woningcorporaties om het leefklimaat in Leidse buurten te verbeteren. Maar ook met alleen gemeentesubsidie heb je voor een paar honderd euro een groen dak op je schuur.

Is het veel werk? De subsidieaanvraag werd de tientallen bewoners uit handen genomen doordat Patty een collectieve aanvraag deed. Vervolgens stonden de bewoners wel zelf aan de lat om hun eenvoudige sedumdak te leggen. Dit bleek erg makkelijk en was in een uur of twee aangelegd. Een korte tijdsinvestering voor een groen dak dat tientallen jaren onderhoudsarm meegaat. Daar komt nog bij dat het aanleggen van groene daken uiteindelijk een gezellige burendag opleverde. Alle buren kwamen samen. Het versterkte onderlinge contact is een effect hiervan dat nog steeds merkbaar is.

Waarom een groen dak? Doordat deze bewoners er samen voor kozen groene daken aan te leggen, ervaren zij nu de voordelen. De straatbewoners zijn erg blij met het mooiere uitzicht. Daarnaast is het ook nog goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

Inspiratie voor heel Leiden

De bewonersactie in de Merenwijk biedt inspiratie en laat zien hoe makkelijk het leggen van groene daken kan zijn. Zeker wanneer buren dat samen doen. Misschien wil je dit zelf ook, maar zit je nog met vragen. Is mijn dak geschikt? Hoe ziet mijn kostenplaatje er uit? Is er interesse bij mijn buren?

Tijdens een bijeenkomst van de wijkvereniging in februari 2020 werden de ervaringen in de Merenwijk gedeeld met zo’n 100 belangstellenden uit de wijk en daarbuiten. Ook werd voorlichting gegeven over subsidieregelingen, over biodiversiteit van groene daken en presenteerden verschillende bedrijven hoe zij groene daken realiseren. Er is namelijk veel aanbod. Het advies van de wijkvereniging: vraag meerdere offertes aan om te vergelijken en ga na welke korting je krijgt voor collectief bestellen. Samen loont!

Bekijk de film over deze informatiebijeenkomst hier. Of scroll door de presentatie van Patty Verkuylen over groene daken in de Iepenrode en de presentatie van Ant Brandenburg over biodiversiteit van een groen dak.

Bronnen:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier