Dag van de Duurzaamheid 10-10-2018

BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden was op 10-10 het centrum van De dag van de Duurzaamheid. Over de hele dag waren er activiteiten voor elk wat wils; er werd voorgelezen voor de allerkleinsten, er konden projecten over “ruimte” worden gedaan en gefilosofeerd over duurzame vriendschap. De startbijeenkomst van King for a Day leverde mooie projecten op.

In de avond was stichting Het Groene Idee Café aan zet. De 17 mondiale VN doelen werden onder aanvoering van Jeroen Straathof lokaal gemaakt. In de vorm van Duurzame Dates zijn vele nieuwe contacten gelegd en zijn concrete doelen gehaald.

 

 

Programma 10-10-’18

Voorlezen bij BplusC

Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Maar wat zeker belangrijk is: het is gezellig en leuk! De bibliohteek is ee prima plek om voor te lezen! Op de Dag van de Duurzaamheid lezen we verhalen uit het boek ‘De kracht van nieuwe energie’. De verhalen zijn geschreven door studenten uit het basisonderwijs.

Tijd: 10.00 uur tot 12.00 uur
Locatie: De Koepel

Activiteiten over bijen

Neem je verwonderpaspoort mee en speel een eiland vrij! Of doe mee aan de andere speelse activiteiten over (wilde) bijen en bestuiving. Iedereen kan meedoen!

Tijd: tussen 13.00 uur en 16.00 uur
Locatie: Centrale hal

Koken op inductie

Stap voor stap gaat de aardgaskraan dicht. Dit betekent ook dat er een einde komt aan koken op een gasfornuis. Hoe koke we in de toekomst? Op een inductiekookplaat. Hoe werkt dat? Hoe voelt dat? Kom langs voor een demonstratie en eraar eht ook zelf.

Tijd: 12.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: Nieuwstraat

Filosoferen met kinderen

Wat is dat eigenlijk: filosoferen? Een ander woord voor zweven? Nee hoor, filosoferen is niets anders dan ergens goed voor gaan zitten en zo hard mogelijk nadenken. Dat kan in je eentje, maar met anderen is dat nog veel leuker! En: filosoferen kan ook met kinderen. Wat? Die vragen zijn toch veel te ingewikkeld voor ze? Integendeel! Kinderen stellen vragen waar volwassenen van duizelen. Er zijn vragen waarop duidelijke antwoorden bestaan maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Welke ideeen heb jij bij duurzaamheid? Goede of slechte antwoorden bestaan niet bij filosoferen!

Tijd: 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Locatie: Burchtzaal

Vertoning film Wall.E

Vertoning om 13.00 uur en om 14.15 uur in Centrale hal

Workshop Technolab: ruimtetuin

De ruimte is een gekke plek; ver weg, maar toch altijd om ons heen. Een wereld waar het leven compleet anders is. Wil jij weten hoe het is om in de ruimte te zijn? Of ben je benieuwd waarom we niet gewoon met het vliegtuig naar de maan kunnen? De aarde wordt steeds minder leefbaar en de mens moet verhuizen naar andere planeten. De kinderen gaan onderzoeken welke planeet we moeten gaan bewonen en hoe we daar moeten overleven.
In de workshop Ruimtetuin zoeken jullie het antwoord op een aantal space-iale vragen, zoals;
·         Kun je eten zonder zwaartekracht?
·         Waarom moet een raket zo groot zijn?
·         Wat heb je nou aan een satelliet?
·         Wat is er zo gevaarlijk aan een vacuüm?
Tijd: 13.00 uur en 14.15 uur
Locatie: Centrale hal

King for a Day: Green City Challenge

De Green City Challenge is een geweldige  kans om te werken aan een duurzamer Leiden!
Met de Green City Challenge krijgen jongeren van het voortgezet onderwijs de kans om écht verschil te maken op het gebied van duurzaamheid. Naast het bedenken van goede ideeën, krijgen ze nu ook de kans deze echt uit te voeren. Uiteindelijk pitchen de studenten hun oplossing aan experts en bedrijven.
Tijd: 15.00 uur 18.00 uur

Speurtocht in en om BplusC

De Kinderboekenweek is speurweek bij BplusC! Van 3 tot en met 14 oktober kun je iedere dag op al onze bibliotheeklocaties en in de biebbus een speurtocht doen! De Kinderboekenweek staat in het teken van vriendschap. Kom daarom samen met je beste vriend of vriendin speuren naar vrienden in boeken en maak een armbandje! Kom erbij en speur mee!
Tijd: Tijdens openingstijden
Locatie: Startpunt bij de balie

Catering Hof van Sijthoff

Tijdens de Meet-up wordt er een heerlijke maaltijd verzorgd door Hof van Sijthoff. Dit is een duurzaam en innovatief restaurant met een sterke lokale binding in de stad Leiden. Een bedrijf waarbinnen mensen met een beperking kunnen werken en centraal staan.  Voor meer informatie bekijk de website: www.sijthoff-leiden.nl

Meet-up over duurzame, mondiale doelen

Einde aan de honger. Klimaatverandering aanpakken. Gelijke kansen in het onderwijs. Het zijn, bij wijze van voorbeeld, drie van de zeventien ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ van de Verenigde Naties. Ruim 190 landen in de wereld spannen zich in om deze doelen te bereiken in de periode 2015-2030.‘Think global, act local!’ Het Groene Ideecafé wil – samen met diverse organisaties in Leiden – deze ontwikkelingsdoelen meer voor het voetlicht brengen. Daarom organiseert het, vanaf najaar 2018, een serie bijeenkomsten en workshops hierover. De eerste ‘meet-up’ is bij BplusC op de Dag van de Duurzaamheid.

Resultaat boek je door intensief samen te werken, dúúrzaam samen te werken. Hoe doe je dat? Waar haal je de motivatie en de energie vandaan?

Ex-topsporter Jeroen Straathof, langebaanschaatser en baanwielrenner, leidt een workshop over doelen bereiken, dóórgaan, kampioen willen worden – want ja, ook streven naar een duurzame stad, duurzaam land, duurzame wereld is een vorm van topsport.

Tijd: 17.00-20.00 uur (incl. maaltijd)
Aanmelden:
info@ideewinkel.nl

 

Plattegrond BplusC

GOED krant Dag vd Duurzaamheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Via onderstaande button kun je je inschrijven voor de gemeentelijke nieuwsbrief. Vink bij interesses in ieder geval Duurzame Stad aan om de hoogte te blijven van de GOED-activiteiten.

naar aanmeldformulier