Subsidie Circulair Verwaarden

Samen zetten we een stap richting circulaire bouw

De Leidse familiebedrijven Noordman Hout en Van Diemen Sloopwerken stimuleren samen het gebruik van circulair bouwmateriaal in de Leidse regio. Zij werken aan een digitaal platform – Circufy – om gebruikte bouwmaterialen aan te bieden. Bouwbedrijven kunnen deze materialen hergebruiken. Begin volgend jaar is het platform in werking.

Beide bedrijven zijn eerder door de gemeente Leiden uitgenodigd om te brainstormen over circulair ondernemen. Daar besloten ze hun krachten te bundelen. Het idee ontstond om elkaars netwerken bij elkaar te brengen en een concept te ontwikkelen om reststromen uit de bouw te benutten. Hiervoor hebben ze van de gemeente subsidie Ciruclair Verwaarden ontvangen.

Rosalie Noordman, social media manager bij Noordman Hout: “De bouw is een nakomer in de circulaire industrie. Maar wel één met veel impact. Met ons netwerk van bedrijven kunnen we een grote stap zetten. Onze partners zijn vooral regionale bedrijven uit de bouwsector. Die zijn nieuwsgierig, maar moeten vaak nog over de streep getrokken worden. Via Circufy maken we circulair bouwen ook voor hen toegankelijk.”

Inschrijven

Sander Klinkhamer, projectleider bij Van Diemen Sloopwerken is net zo enthousiast: “Deuren, balken, ramen; alles wat voor hergebruik in aanmerking komt, plaatsen we op het digitale platform Circufy. Wij geven aan wat voor producten en materialen we verwachten. Bedrijven kunnen zich daarop inschrijven. Zodra het materiaal beschikbaar is kunnen ze het op locatie op komen halen. Een andere mogelijkheid is dat wij bouwmateriaal redden van de sloop en tijdelijk opslaan. De materialen kunnen dan, zodra er vraag naar is, door nieuwe gebruikers worden opgehaald.” Sander en Rosalie verwachten dat het platform Circufy vanaf begin 2023 van start gaat. Het liefst al eerder!”

Sociale verduurzaming

Ook voor sociale verduurzaming is ruimte binnen dit initiatief. Rosalie: “Bruikbaar sloophout is vaak bewerkelijk. Het kan zijn dat het verzaagd moet worden of dat we er spijkers of verfresten uit moeten halen. Hiervoor gaan we een samenwerking aan met DZB, zodat medewerkers met praktische vaardigheden ervaring kunnen opdoen met deze werkzaamheden.”

Tips

Heeft Circufy nog tips voor andere ondernemers die circulair willen ondernemen? Rosalie: “Niet denken maar doen. Stap erin en deel je idee. Je zult zien dat gelijkgestemden direct aanhaken en dat je netwerk snel groeit.” Meer weten over Circufy, neem dan contact via rosalie@circufy.nl

Subsidie aanvragen

Kun je in 2023 extra geld gebruiken voor je circulaire initiatief? Meld je dan aan voor de 5e (en voorlopig laatste) subsidieronde. Dit kan t/m 10 januari 2023 via www.leiden.nl/subsidiecirculairverwaarden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier