Klimaatadaptatie

Tips bij het vergroenen van tuin en balkon

Uw eigen tuin kunt u eenvoudig zelf klimaatbestendig maken. Vervang bijvoorbeeld tegels door een boom of bloeiende vaste planten. Vang het regenwater op in uw tuin met een vijver, wadi of regenton. Zo wordt uw tuin een koele en biodiverse plek vol vlinders, bijen en vogels.

Er zijn veel websites waar tips te vinden zijn om je tuin of balkon te vergroenen. Hieronder staan een aantal opgenoemd, heb je nog aanvullingen stuur ze naar gagoed@leiden.nl

Tips & inspiratie

  • Tips voor maatregelen over hoe je zelf regenwater goed een weg laat vinden in je tuin vind je op rainproof.nl
  • Wil je beter begrijpen wat er aan de hand is en waarom het zo belangrijk is dat iedereen z’n steentje bij (weg) draagt? Kijk op de kennisbank van Operatie Steenbreek.
  • Wil je ook tips en adviezen voor meer koelte tijdens hete zomerdagen of meer leven in je tuin? Kijk dan op huisjeboompjebeter.nl of www.delevendetuin.nl
  • Download de app Nationale Tuincheck om te kijken hoe duurzaam jouw tuin scoort en krijg tips om je tuin te verbeteren.
  • Inspiratatiebladen: Schets je tuin

Afkoppelen van je regenpijp
Bij vervanging van de riolering in de stad leggen we waar mogelijk een gemengd rioolstelsel aan. Dit heeft een aantal voordelen: er wordt minder, relatief schoon regenwater naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd; het is minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen; en bij lokale infiltratie wordt het grondwater aangevuld. Door je regenpijp af te koppelen van het riool en aan te sluiten op de hemelwaterafvoer kun je hier zelf ook aan bijdragen.

Ook is het mogelijk om de regenpijp helemaal af te koppelen. Het is dan wel belangrijk dat het regenwater van het gebouw wordt weggeleid om vochtproblemen te voorkomen. Het regenwater kan dan opgevangen worden op een manier die bij de beschikbare ruimte en de ondergrond passen, zodat het gebouw en de omgeving geen schade en overlast ondervinden.


Groen balkon 

Groene balkons en terrassen leveren een belangrijke bijdrage aan het beperken van de opwarming van de stad en het vergroten van de biodiversiteit. Hangende planten voor muren zorgen ervoor dat de muur niet te heet wordt en de plant verdampt een deel van het water wat als een natuurlijke airconditioning werkt. Bijen en vlinders weten tot op behoorlijke hoogte bloemen te vinden, waardoor je ook de kleinste dieren in de stad meer leefruimte biedt. Je hebt dus geen standaard tuin nodig om ruimte te maken voor planten.

Op de foto hiernaast is geen stukje grond te zien, er is zelfs geen balkon. En toch groeien er meer planten dan in menig tuin. Alle planten staan in potten. Als je de planten in een wijde variatie in vorm en grootte kiest, creëer je een aantrekkelijk aanzicht met lagen en diepte. Verticale ruimtes spelen op een balkon of terras een grote rol. Balkonbakken kun je aan het raam plaatsen. Met zowel opgaande als hangende planten realiseer je een groot oppervlakte met levend groen.

Verzorging van planten in potten

Wanneer je met potten werkt is dagelijks water geven erg belangrijk. Met name in warme, droge perioden. Net als het regelmatig geven van extra voedingsstoffen wanneer de plant bloeit.
Let op! Ook bij regenachtige periodes hebben planten in potten extra water nodig. Het meeste regenwater vloeit via de bladeren af naar de grond en komt niet in de pot terecht.

Tips & inspiratie

  • Durf te werken met enkele grote planten. Ook in een relatief kleine ruimte kan 1 grotere struik de ruimte groter doen lijken.
  • Heb je veel zon? Denk dan ook eens aan eetbare planten en fruit zoals aardbeien, snackkomkommers, tomatenplanten en kruiden.
  • Met een klimplant Kun je veel effect bereiken met slechts 1 pot! Heel handig voor kleinere balkons. Leid de klimplant langs de reling, langs de muren en bovenzijde van het balkon. Blauwe regen, clematissen, kamperfoelie zijn uitstekende klimmers waarvan je veel plezier hebt.
  • Laat je adviseren bij een tuincentrum. Neem een foto mee van je balkon en de globale afmetingen. Medewerkers kunnen je deskundige tips geven met verrassende resultaten!

Een moestuin op je balkon

Op een wat ruimer balkon of terras kun je ook prima een vierkante meter moestuin aanleggen. Zet een kant en klaar vierkant van hout, te koop bij elk tuin- en bouwcentrum, op de vloer. Bedek de bodem met antiworteldoek zodat het terras en de ondergrond schoon blijven. Leg daar bovenop een laag van 5 cm kleikorrels en vul de bak verder op met een goede kwaliteit tuinaarde. De kleikorrels zorgen voor een goede waterbuffer, ze houden water vast zodat de mini moestuin minder snel uitdroogt. Kijk voor tips voor de verdere invulling met planten ook eens op de site van IVN.

Inspiratie uit het Leidse Noorderkwartier Oost

Inwoners maken de wijk klimaatbestendig, het Noorderkwartier in Leiden is een oude wijk waar hoosbuien relatief snel zorgen voor wateroverlast. Omdat het steeds vaker en harder regent, werkt de gemeente in het SPONGE2020 project samen met het hoogheemraadschap Rijnland aan het klimaatbestendig maken van de wijk. In de nieuwsbrief van Holland Rijnland staat een aantal verhalen van bewoners uit het Noorderkwartier over hun waterproblemen.

Noorderkwartier Oost tuinactie (youtube)

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier