Biodiversiteit

Actief in je straat of buurt: bewonersactie!

Grijze straten en verharde pleinen in de buurt; dat is niet altijd een prettig woonomgeving. Als het hevig regent kan er wateroverlast ontstaan en is het in de zomer nóg heter. Daarom zet Leiden in op groen! Dat is waardevol voor onszelf en is daarnaast goed voor de natuur in de stad. Een groene omgeving is biodivers, klimaatbestendig en gezond.

In Leiden zijn we al goed bezig, maar het kan altijd beter! Daar ben jij voor nodig. Word ook actief in jouw straat of buurt. Een groen project in de buurt is nuttig én gezellig! Kijk maar naar het Noorderkwartier Oost . Misschien is jouw tuin of balkon al groen ingericht. Maar dat hoeft niet op te houden bij jouw woning. Deel het met je buren!

Zij gingen je voor

Met een bewonersactie maak je niet alleen meer groen; het versterkt ook de onderlinge contacten in de buurt. Dat ervoeren Leidenaren al tijdens groene buurtinitiatieven. Bijvoorbeeld:

Ga dus samen met je buren, straat of wijk voor groene daken, geveltuinen en andere vergroeningsacties. Denk bijvoorbeeld ook aan het gezamenlijk onderhoud van een boomspiegel of andere perken in de buurt. Misschien is er wel interesse in een buurtmoestuin. Ook kun je bewoners met groene vingers verbinden aan buren die hulp bij tuinonderhoud kunnen gebruiken. Genoeg mogelijkheden dus!

Hulp nodig bij je buurtinitiatief?

Samenwerken met je buren is niet alleen leuk, je bundelt ook de krachten. Toch is er misschien behoefte aan meer informatie, advies of ondersteuning. De gemeente staat voor je klaar met Samen aan de Slag . Neem hier contact op en ontvang hulp bij alle praktische zaken die komen kijken bij de uitvoering van het initiatief.

Ondersteuning komt ook vanuit Leidenaren zelf. Groen Dichterbij Leiden is een lokaal platform voor het ondersteunen van groene buurtinitiatieven in de regio Leiden. Hier kun je terecht met vragen over jouw buurtinitiatief. Of zie op de kaart waar anderen mee bezig zijn. Via de facebookgroep kom je in contact met andere groene enthousiastelingen in Leiden.

Groen Dichterbij biedt daarnaast een algemene kennisbank. Hoe start ik een groen buurtproject? Hoe betrek ik ouderen bij een buurtproject? Op dit soort vragen vind je hier antwoord.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier