Energie

7 tips: energie besparen zónder grote investeringen!

BRENG SIMPEL JE ENERGIEREKENING OMLAAG!

Je hoeft niet altijd groots te investeren om veel te besparen op je energiekosten. Met kleine aankopen gaan je maandelijkse energielasten omlaag en zo verdien je het aankoopbedrag snel terug! Ook jij kunt geld overhouden!

LEES DE 7 TIPS WAARMEE JE ZONDER HOGE KOSTEN VEEL GELD BESPAART!

1. LED-VERLICHTING
Bespaar elk jaar 10 euro per lamp!
Door je gloei- of halogeenlampen te vervangen door ledlampen bespaar je jaarlijks zo’n 10 euro per lamp! Dat loopt dus snel op. Ledlampen gaan ook nog eens langer mee dan gewone lampen. Zo bespaar je dubbelop! Vergeet ook niet de lampen van de meer bijzondere verlichting te vervangen, zoals onder keukenkastjes en spotjes!

 

2: RADIATORFOLIE
Bespaar elk jaar 80 euro!
Plaats isolerende folie achter je radiatoren en bespaar per vierkante meter 10 kuub gas per jaar! De kosten voor radiatorfolie zijn laag; enkele tientjes (30-50 euro). Daar staat tegenover dat je elk jaar opnieuw ongeveer 80 euro bespaart op je energierekening.

 

 

3. BUISISOLATIE
Bespaar 45 euro per jaar!
Wat minder bekend is buisisolatie. Een hele simpele én goedkope manier om gas te besparen. Een deel van de buizen dat warm water transporteert tussen de cv-ketel en radiatoren loopt langs de muren. Tijdens het transport verliest het water warmte. Door rondom deze buizen isolatie aan te brengen, verlies je minder warmte en heb je dus minder gas nodig om het water te verwarmen. En dat scheelt in de kosten. Buisisolatie is goedkoop. Je betaalt ongeveer 1 – e euro per 1 of 2 meter. Je bevestigt de isolatie heel eenvoudig, zelf en zonder hulpmiddelen in enkele seconden om je buis.
Wanneer je 20 meter verwarmingsbuizen isoleert, bespaar je 60 m3 gas per jaar. Met een gasprijs van 75 ct per m3 komt je totale, jaarlijkse besparing uit op 45 euro. Er is ook winst voor het milieu; jaarlijks bespaar je namelijk 70 kilo CO2-uitstoot!

Meer informatie over de berekening: zelf energiebesparen

4. RADIATORVENTILATOR
Bespaar 150 euro per jaar!
Een radiatorventilator klik je heel makkelijk met magneetjes onder je radiator waardoor de warme lucht zich snel verspreidt in de ruimte. Hierdoor warmt je huis sneller en zuiniger op én voelt comfortabeler aan. Hoeveel je precies bespaart op je gasrekening verschilt per woning. Maar je kunt uitgaan van ongeveer 10% tot 15% per jaar! Als je jaarlijkse gasverbruik bijvoorbeeld 1.300 kuub is, betekent dit dat je met de radiatorventiloren € 150 per jaar kunt besparen.*

De kosten voor het aanschaffen van radiatorventilatoren zijn wat hoger, ongeveer 45-50 euro. Je hebt meestal 4 – 6 ventilatoren nodig voor je huis. Dit betekent dat het iets langer duurt voordat je het aankoopbedrag terugverdient, ongeveer 1,5 – 2  jaar. De radiatorventilatoren werken heel goed met dubbele plaatradiatoren, maar er zijn voor vrijwel elke type radiator ventilatoren te koop.

*(Bron: Zelf Energie Besparen) Klik op de link voor een uitleg van de berekening.

5. WATERBESPARENDE DOUCHEKOP
Bespaar 75 euro per jaar!
Met een waterbesparende douchekop bespaar je op het verbruik van water én gas! En hoewel de hoeveelheid water dus vermindert, merk je hier weinig van. Wanneer je een gewone douchekop vervangt voor een waterbesparende douchekop klasse Z*, bespaar je per minuut gemiddeld 5 liter water. Stel je doucht dagelijks 5 minuten dan bespaar je jaarlijks dus 12.775 liter water! Het gasverbruik hiervoor is 51 m3 gas en is omgerekend 38 euro per persoon per jaar. Bij een huishouden van 2 personen kun je dus zonder veel moeite 75 euro besparen op je gasrekening.

Een goede kwaliteit waterbesparende douchekop koop je al vanaf 45 euro.

*de besparingsklasse vind je terug op de verpakking.

Bron voor berekening: zelf energiebesparen
Meer info en tips: milieucentraal

6. BESPAARSTEKKER
Bespaar 30 euro per jaar!
Stekkers in het stopcontact en apparaten in stand-by stand verbruiken jaarlijks ongemerkt veel stroom. Met een bespaarstekker voorkom je dit met één druk op de knop! Een bespaarstekker kost niet veel, je hebt ze al vanaf 7 euro.

Benieuwd welke apparaten de grootste sluipers zijn?
Kijk dan op de site van: energieverbruikmanagers

7. BESPAAR NOG MEER MET (0)71 GOED TIPS!
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om met weinig of zelfs geen kosten jaarlijks veel geld te besparen. Deze hebben we gebundeld in een handig overzicht van 71 tips! Je vindt ze terug op onze pagina: (0)71 GOED Tips. In deze handige lijst kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jou zijn om nog meer te besparen!

 

TOT SLOT:
Bespaar veel geld met energiezuinige apparaten
Meestal is het duurzamer om lang met spullen en apparaten te doen. Maar oudere apparaten zoals koelkasten en wasmachines zijn grote energieslurpers. Deze kun je daarom dan ook beter vervangen voor een moderner apparaat. De zuinigste apparaten zijn bij aankoop iets duurder, maar dit verdien je snel terug doordat je bespaart op je energieverbruik. Kijk ook welk formaat goed bij je past. Hoe groter het apparaat, des te meer energie je verbruikt.

Wanneer je een nieuw apparaat koopt, kun je het oude apparaat gratis laten meenemen door de leverancier. Dan weet je zeker dat je apparaat goed wordt gerecycled!

Meer informatie over energiebesparen met nieuwe apparaten: Milieucentraal – energiezuinige apparaten

Let op: Wijziging energielabels witgoed!
Per 1 maart 2021 zijn de energielabels van witgoed opnieuw ingedeeld. Dit betekent dat label A+++ voor deze apparaten niet meer bestaat. Op dit moment is energielabel B het zuinigst. Label A is ‘gereserveerd’ voor nog nieuw te ontwikkelen apparaten die nog zuiniger gaan worden. Vraag bij twijfel aan de verkoper welk energielabel het apparaat had binnen het oude labelsysteem.

Meer informatie over energielabels vind je op de site van Milieucentraal: energielabels

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier